Για όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως οι απεργίες, αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο, ενημέρωσαν κορυφαίοι υπουργοί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε στην εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για να πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως «είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει περισσότερες συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έδωσε το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας στο Eurogroup για την αναδιάρθρωση του χρέους, αν και παραδέχτηκε πως παρότι η Ελλάδα θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ προς το παρόν είναι αρνητική.

Αναλύοντας την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε πως οι δανειστές έχουν προτείνει στην κυβέρνηση και τη λύση της πιστοληπτικής γραμμής, ωστόσο υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτιμήσεις Αθήνας καθώς θα συνοδεύεται με μέτρα, εν είδη «μίνι μνημονίου». Πάντως, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως «οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη και να επιτύχει πρόσβαση στις χρηματαγορές [καθαρή έξοδος] και αυτό είναι κάτι που το θέλουν και οι θεσμοί». Για να υπερθεματίσει προς αυτή την κατεύθυνση, ο κύριος Δραγασάκης, σημείωσε ότι οι έξοδοι που έχει επιχειρήσει η χώρα μέχρι στιγμής, είναι πολύ καλές και ότι τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό οκταετίας. Παράλληλα βεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το δικό της δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε τις αλλαγές που θα φέρει στο πλαίσιο κήρυξης απεργιών. «Με το νέο πλαίσιο, για να γίνει η γενική συνέλευση σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο θα απαιτείται η παρουσία 50%+1 των μελών του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το προγενέστερο καθεστώς του νόμου 1264/82 που ζητούσε το 1/3. Ωστόσο για τη λήξη απόφασης δεν θα χρειάζεται αυξημένη, αλλά σχετική πλειοψηφία (θα περνάει η πρόταση που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους)», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πήγες .