current views are: 6

12 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:29

Βουλή: Τελευταίος προϋπολογισμός του μνημονίου ή συνέχιση της πολιτικής λιτότητας

Mπρα-ντε- φέρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 05:29’

Mπρα-ντε- φέρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Σε ένα μπρα-ντε- φέρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη και τους στόχους, η ικανοποίηση των οποίων θα καθορίσει και τη πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2018, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το προϋπολογισμό.

Η διαδικασία που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, θα συνεχιστεί το προσεχές διήμερο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της μεθεπόμενης Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία, ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις αγωνίες των κομμάτων εν όψει της επόμενης οικονομικής χρονιάς. Η πλειοψηφία επιχείρησε να τονίσει τα στοιχεία εκείνα που θεωρεί πως αποτελούν δείγματα του τέλους της εποχής των μνημονίων και το πέρασμα σε μια αναπτυξιακή για την οικονομία φάση. Η αντιπολίτευση ωστόσο  αντίτεινε πως πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο που εστιάζει στην υπερφορολόγηση αμφισβητώντας τα περιθώρια επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων.

«Είναι δύσκολος προϋπολογισμός αλλά αισιόδοξος γιατί το 2018 είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής. Νέα μέτρα εντός του 2018 δεν θα νομοθετηθούν», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βέττας και σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως και ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας καθώς όπως εξήγησε, η οικονομία έχει περάσει τα δύσκολα. « Έχοντας πλέον τις εμπειρίες χωρών που ήταν σε πρόγραμμα μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την οικονομία της χώρας στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση του μνημονίου είναι η υλοποίηση του προγράμματος, η ομαλή επιστροφή στις αγορές και ένα σταθερό διεθνές περιβάλλον.

«Ο προϋπολογισμός δεν εξυπηρετεί τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18! Δεν είναι ούτε καθαρή ούτε έξοδος», είπε ο Ν. Δένδιας από τη ΝΔ και σημείωσε: «Την ώρα που οι άλλες χώρες αναπτύσσονται η Ελλάδα μένει κι άλλο πίσω! Η χώρα έχει υποστεί αποεπένδυση. Χρειαζόμαστε 120 δισ. νέες επενδύσεις. Δεν θέλετε τις επενδύσεις και δεν πιστεύετε σε αυτές». Ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι και ο τελευταίος της κυβέρνησης και ότι εκείνος της ΝΔ θα «είναι ο πραγματικά αναπτυξιακός». Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμεύτηκε για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και κατέληξε λέγοντας: «Ο προϋπολογισμός του Μητσοτάκη θα είναι δίκαιος και χωρίς ταξικό πρόσημο».

«Βυθίσατε τη χώρα στην ύφεση! Σε αυτή την φοροκεντρική πολιτική επικεντρώνεται ο προϋπολογισμός», είπε ο Γ. Κουτσούκος για λογαριασμό τη ΔΗΣΥ σημειώνοντας: «Φτωχαίνετε τον κόσμο και δίνετε αντίδωρο! Το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίζεται από τις άσπρες τρύπες! Ο προϋπολογισμός έχει ένα αυτοδιαψευδόμενο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια».

Ο δε εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς παρομοίωσε την κατάσταση της οικονομίας με μια κούρσα αντοχής των “28” που η Ελλάδα «δυστυχώς είναι τελευταία και καταϊδρωμένη». «Στην κούρσα της αντοχής κ. Τσακαλώτο από τους “28” είστε ο τελευταίος. Ίσως γιατί στο κόκκινό σας τσαντάκι υπάρχουν εμπόδια, όπως  οι φόροι και η ανάγκη μείωσης των δαπανών του δημοσίου», είπε.

«Η κυβέρνηση αποτελεί την εμπροστοφυλακή στην υλοποίηση στόχων και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου! Είστε οι σημαιοφόροι και υλοποιείτε όσα απαιτεί ο ΣΕΒ, η αστική τάξη και η ΕΕ. Επί της ουσίας ολοκληρώνετε όσα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να κάνουν υπό το φόβο της λαϊκής αντίδρασης», δήλωσε σε πολύ αυστηρό ύφος ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως «παίζει με τη φωτιά» με την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας . «Μετατρέπετε την Ελλάδα σε πεδίο βολής», είπε.

«Έχουμε τη τύχη να εισηγηθούμε και να υπερψηφίσουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό κάτω από την αυστηρή εποπτεία των θεσμών που έφερε τόσα δεινά στη χώρα», είπε ο Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ με τον Γ. Κατσαντώνη της ΕΚ να δηλώνει: «Τα περισσότερα από αυτά που γράφονται στον προϋπολογισμό είναι μη πρακτικά, μη συγκρίσιμα και μη εφαρμόσιμα. Ό,τι προσδοκάτε αφορά στην αύξηση φόρων και τη λιτότητα διαρκείας».


σχετικα αρθρα