ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2017, 10:08 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017, 01:19
Σύγκρουση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
Photo: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ θα γίνει διακοπή για να ξαναρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 18 του μηνός, για θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με ομιλίες βουλευτών άρχισε η δεύτερα μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ θα γίνει διακοπή για να ξαναρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 18 του μηνός, για θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Την ανάγκη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, μέσα από μια κοινή προσπάθεια και συνεργασία όλων των κομμάτων, ώστε να βγει η χώρα από την πελώρια, όπως τη χαρακτήρισε, δυσκολία στην οποία βρίσκεται, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Την πολιτική και οικονομική σταθερότητα τη δημιουργεί η προσπάθεια της χώρας να βγει σιγά - σιγά από την απομόνωση και από τις πολιτικές που την έφεραν σε αυτό το αποτέλεσμα. Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να βγει από την πελώρια δυσκολία στην οποία βρίσκεται», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

«Η χώρα βρίσκεται κάτω από συγκεκριμένους περιορισμούς. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους που θα αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την ύπαρξη αυτού του τόπου».

«Τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσουν και την επόμενη χρονιά και θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπονται στον φετινό προϋπολογισμό. Του χρόνου θα τα πούμε με καλύτερους όρους», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Τάσος Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι προφανές, και αυτό θα προκύψει και από την αναλογιστική μελέτη ότι "δέσαμε" ένα ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα χωρίς περικοπές».

Δ. Λιάκος: «Η επόμενη μέρα είναι υπόθεση όλων μας»

«Η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να είναι υπόθεση ενός ή μέλημα μόνο του σημερινού ή του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού. Ιδανικά, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της κινητοποίησης και της ενεργητικής συμμετοχής όλων και κυρίως της κοινωνίας των πολιτών» υπογράμμισε, για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

«Στα χρόνια της κρίσης η έννοια της δημοκρατίας συμπιέστηκε και συρρικνώθηκε. Πρέπει να την ανακαλύψουμε πάλι, ως "ορίζοντα νοήματος" για την πολιτική συμμετοχή και την επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των προωθητικών συνθέσεων» ανέφερε ο Δημήτρης Λιάκος, για να υπογραμμίσει ότι η εφαρμογή προοδευτικών αλλαγών προϋποθέτει ευρύ διάλογο με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς για το κατάλληλο μίγμα πολιτικών και την αξιοποίηση των προοδευτικών πλεονεκτημάτων μας.

Μ. Βορίδης: Για τον ΣΥΡΙΖΑ, μεσαία τάξη είναι το εισόδημα των 500 ευρώ 

«Η μεσαία τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι με εισόδημα 500 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η μεσαία τάξη για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί από το σημείο αυτό ξεκινάει η φορολογία και η κατάργηση του αφορολόγητου», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης. «Τα πράγματα συνεπώς έχουν αποσαφηνιστεί και η κοινωνία θα αξιολογήσει ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, αυτή η οπτική με την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», υποστήριξε.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό συνοψίζεται στο τρίπτυχο «μεγαλύτερο κόστος για τους φορολογούμενους, μικρότερη παροχή υπηρεσίας για τους πολίτες και αύξηση του κόστους μισθοδοσίας». 

Γ. Μανιάτης: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο τζάμπα απελευθερωτής» 

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί -και με τον προϋπολογισμό που έχουμε μπροστά μας- να παίξει τον ρόλο του "τζάμπα απελευθερωτή". Είναι για άλλη μια φορά ένας ρόλος τον οποίο αναθέτει ο ίδιος στον εαυτό του και για άλλη μια φορά αποτυγχάνει» ανέφερε, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ειδικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

«Ο κ. Τσίπρας θα μας απελευθέρωνε από τα μνημόνια και μας βύθισε σε δύο επιπλέον μνημόνια. Θα μας απελευθερώσει -υποτίθεται- το καλοκαίρι του 2018 από το τρέχον μνημόνιο, αλλά δυστυχώς η χώρα θα συνεχίσει να είναι μέχρι το 2060 υπό επιτροπεία» είπε ο βουλευτής, για να προσθέσει:

Σ. Βούλτεψη: Δημαγωγός ο κ. Τσίπρας

Η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό επεκρίνοντας τον ότι ακολούθησε πιστά τα χνάρια ενός άλλου μεγάλου δημαγωγού, του Δηλιγιάννη, «φτωχοποιεί την Ελλάδα και εμφανίζει τον εαυτό του ως μεγάλη, διεθνή προσωπικότητα. Τόσο μεγάλη  προσωπικότητα, που δέχεται αδιαμαρτύρητα να μένουν τα εγχώρια σύνορά μας κλειστά εδώ και δύο χρόνια» και πρόσθεσε ότι «για να εξυπηρετηθεί αυτός ο μεγαλομανής σκοπός, έγιναν όσα έγιναν με τον κ. Ερντογάν».

«Παριστάνετε και τους προστάτες των φτωχών, εσείς που έχετε φτωχοποιήσει όλη την Ελλάδα και επί των ημερών σας αυξήσατε την παιδική φτώχεια έντεκα μονάδες» είπε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι οι δανειστές έχουν αγαπήσει την κυβέρνηση, γιατί βλέπουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους, χάρη στην διακυβέρνηση δύο δημαγωγών, οι οποίοι «φαίνεται ότι αναζήτησαν χρήματα εκτός μνημονίου, εκτός ελέγχου των δανειστών και τα βρήκαν, κάνοντας εμπόριο όπλων και μη δίνοντας λογαριασμό για το σε ποιες τσέπες πάνε τα χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό».

Δ. Βέττας: Φταίει η υποφορολόγηση και όχι η υπερφορολόγηση

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους».Αυτό ανέφερε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «κατηγορηθήκαμε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό».

Ι. Στέφος: Αυτός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προυπολογισμός

 Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος μίλησε για τίτλους τέλους του αφηγήματος της αντιπολίτευσης ενισχύοντας την άποψη του αυτή, λέγοντας ότι ο Προϋπολογισμός αυτός θα είναι και ο τελευταίος  μνημονιακός.  

Ο κ. Στέφος συνέχισε στο ίδιο μοτίβο τονίζοντας ότι «τα χρόνια που η παρούσα κυβέρνηση είναι στη εξουσία, υιοθετήσατε και επενδύσατε στο αφήγημα της καταστροφής. Περιγράφατε πως οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, βασισμένοι σε fake news, σε ανύπαρκτα σκάνδαλα και σε συνειδητά ψέματα. Βασίζατε την αντιπολιτευτική σας τακτική σε ψεύδη» και κατηγόρησε τη ΝΔ για κρυφή ατζέντα.

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Θέλετε μόνο να βγουν τα νούμερα»

«Καταθέσατε και φέτος έναν προϋπολογισμό που δεν εδράζεται σε κάποιο αναπτυξιακό πλάνο, σε μεμονωμένες μόνο ενέργειες, που μοναδικό στόχο έχουν να “βγουν τα νούμερα”, με πρώτο απ' όλα τον υπερβολικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρατείνει την φοροεπιδρομή, η οποία θα συνδυαστεί μάλιστα με σκληρότατα μέτρα μέχρι το 2022 και την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιτίθεται σε ανεξάρτητες αρχές, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Ξαφνικά, ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε ότι δεν είναι και τόσο σημαντική η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Πότε είχε δίκιο; Όταν έλεγε ότι είναι σημαντική πριν λίγο καιρό ή τώρα;» είπε επίσης ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε:

«Η έξοδος της χώρας από την κρίση που ευαγγελίζεστε λοιπόν, δεν είναι παρά ένα ευχολόγιο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την δε έξοδο από την εποπτεία, το ίδιο το μνημόνιο στο οποίο έχετε συμφωνήσει για τα επόμενα χρόνια, προβλέπει τη σταθερή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Με αυτή την πολιτική και την δογματική λιτότητα, ουσιαστικά θα συνεχίσουν τα αδιέξοδα».

Γ. Κουμουτσάκος: Σκοτεινό πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει «ένα σκοτεινό πολιτικό σχέδιο το οποίο αποκαλύφθηκε όταν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης κυνικά ομολογούσαν ότι τσάκισαν φορολογικά και συνειδητά τη μεσαία τάξη», ένα σχέδιο που θέλει την εξάρτηση των πολιτών από την εξουσία της σημερινής κυβέρνησης, με την άπαξ διανομή μερίσματος, βοηθήματος για τη φτώχεια που η ίδια προκάλεσε. «Πρώτα κάνετε τους πολίτες φτωχούς και μετά κάνετε τους φιλάνθρωπους. 

Αντιπαράθεση Χρ. Σπίρτζη με Αν. Λοβέδρο και Χρ. Σταικούρα

Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ξεχώρισε και η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο κ. Σταικούρας κατηγόρησε τον υπουργό Μεταφορών για την ομιλία του την οποία χαρακτήρισε εκτός από προκλητική και «εκτός πραγματικότητας» ενώ είπε ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Μιλήσατε για επιστροφή στην κανονικότητα. Επιστροφή στη κανονικότητα κ. υπουργέ, είναι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί; Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που πέφτει; Επιστροφή στην κανονικότητα είναι να διογκώνονται τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία; Η ελαστική εργασία σε επίπεδα ρεκόρ; η φυγή των επιστημόνων της χώρας;» είχε αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας ταυτόχρονο λόγο για νέα κυβερνητική αυταπάτη και κατηγορώντας τα στελέχη της κυβέρνησης ότι «ψηφίζουν χωρίς ηθικές αναστολές τα πάντα».

 Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι, όπως ο κ. Σπίρτζης τον Φεβρουάριο του 2017 είχε παρομοιάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, έτσι και απόψε ήρθε και έκανε τον γύρο του θριάμβου στη Βουλή. «Σας συνιστώ όμως τον γύρο του θριάμβου να τον κάνετε στη Μάνδρα Αττικής, ή στις ουρές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ή στα οδικά έργα Πάτρας-Πύργου που δεν έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Παραδέχτηκε και ο δικός σας χώρος ότι χάθηκε μέρος της εθνικής κυριαρχίας στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, δεν γίνεται να μην χαρούμε που τελειώνει αυτό τον Αύγουστο» αντέτεινε στον κ. Λοβέρδο ο κ. Σπίρτζης ενώ απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα σημείωσε:

«Κανονικότητα είναι, όταν γίνεται στη Στερεά Ελλάδα έργο οδοποιίας, και σιδηρόδρομος. Κανονικότητα είναι να μην δίνουμε 1,2 δισ. ευρώ αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους ή 1,3 δισ. για τμήμα έργου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Κανονικότητα είναι να μην πληρώνουμε άγονες γραμμές, να υπάρχουν δάσκαλοι στα σχολεία για τα παιδιά, οδηγοί στα λεωφορεία, γιατροί στα νοσοκομεία που εσείς όμως δεν αφήσατε».