ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Νίμιτς: Πολύ θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2017, 16:11 / Ανανεώθηκε 12 Δεκεμβρίου 2017, 16:23
Μ. Νίμιτς: Πολύ θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προσέθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για πολύ θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας Αδαμάντιου Βασιλάκη και της ΠΓΜΔ Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ. Νίμιτς ανέφερε πως δεν κατέθεσε κάποια πρόταση και συνέχισε λέγοντας πως προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προσέθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ο Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισε το «θετικό» και «εποικοδομητικό» κλίμα των σημερινών συνομιλιών, το οποίο όπως είπε δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων. «Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε, «έγινε καλός διάλογος», σημειώνοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει θέσει το θέμα της επίλυσης της ονομασίας ως ύψιστη προτεραιότητα και δηλώνει αποφασισμένη να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε πως και η κυβέρνηση της Αθήνας, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του, δείχνει τη βούληση για επίλυση του ζητήματος.