current views are: 9

13 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:11

Στ. Κούλογλου: «Καθυστερήσεις και έλλειψη σχεδίου από την πλευρά του υπουργείου για το Προσφυγικό»

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η πρόταση Τουσκ, έτσι όπως την παρουσίασε ο Guardian, δεν πρόκειται να «περάσει»

Δημοσίευση 07:11’

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η πρόταση Τουσκ, έτσι όπως την παρουσίασε ο Guardian, δεν πρόκειται να «περάσει»

Ευθύνες στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα καταλογίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, μια κατάσταση για την οποία «δεν φταίνε οι δήμαρχοι».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Κούλογλου τόνισε από την πλευρά του υπουργείου υπάρχουν καθυστερήσεις και «χρειάζονται πιο αποτελεσματικά βήματα», καθώς στα ελληνικά νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κλίμα «το οποίο εκμεταλλεύονται οι τοπικές ακροδεξιές οργανώσεις».

Πέρα από «τις αδυναμίες κρατικού μηχανισμού, δεν μπορεί η χώρα μας να σηκώσει αυτό το βάρος», συμπλήρωσε και εστίασε στην έλλειψη σχεδίου: «Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η αύξηση της ροής των προσφύγων και το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν γίνεται τελευταία στιγμή να στέλνουν κοντέινερ στη Λέσβο ή να μετακινούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα χωρίς σχέδιο».

Σχολιάζοντας το προσχέδιο της επιστολής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων, ο κ. Κούλογλου τόνισε:

 «Εάν είναι αυτό το περιεχόμενο, φυσικά είναι βόμβα και θα προκαλέσει αντιδράσεις. Έχω επιφυλάξεις γιατί αν το κάνει αυτό ο Τουσκ, ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση της Πολωνίας, και των άλλων χωρών που έχουν παραβιάσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης. Ο Τουσκ είναι και αυτός κόντρα με την κυβέρνησης της χώρας του, αλλά έχει υιοθετήσει τις θέσεις της», εκτίμησε και πρόσθεσε πως «σίγουρα η συμφωνία για το προσφυγικό δεν έχει εφαρμοστεί, εξαιτίας της άρνησης των συγκεκριμένων χωρών, αλλά και της αδράνειας της Κομισιόν να επιβάλει μέτρα». 

Όσο για το τι θα σημαίνει για την Ελλάδα μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα τερματίζει την υποχρεωτική μετακίνηση προσφύγων, είπε ότι θα πρόκειται για «πλήρη ανατροπή όλου του σχεδιασμού για την Ελλάδα και επίσημη παραδοχή, με σφραγίδα, ότι οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται εδώ και δεν μπορούν να φύγουν. Αλλά αυτό θα παραβίαζε όλη τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και τους σχεδιασμούς της Γερμανίας. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η πρόταση Τουσκ».

Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι η πρόταση Τουσκ, έτσι όπως την παρουσίασε ο Guardian, δεν πρόκειται να «περάσει», καθώς θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας της Κομισιόν.


σχετικα αρθρα