Μία ακόμη επιβεβαίωση στην εκτίμηση, που είναι κυρίαρχη πλέον στη Νέα Δημοκρατία, ότι η κυβέρνηση θα μετέλθει κάθε μέσο προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και να ψαλιδίσει την πρωτοπορία της Ν.Δ. είχε χθες η ηγετική ομάδα της Πειραιώς.

Η πληροφορία ότι, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση αλλά και σε αντίθεση με όσα είχαν συζητηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, κινήθηκε διαδικασία αναζήτησης περαιτέρω στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκαμπρόφσκι, προκάλεσε ομολογουμένως αίσθηση. Κι αυτό όχι γιατί ζητήθηκαν τα όποια στοιχεία αλλά γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία εντάσσει πλέον και τον πυλώνα της Βουλής, θεωρητικώς ανεξάρτητης από την εκτελεστική εξουσία, στο παιχνίδι εξουσίας που βρισκεται σε εξέλιξη.

Στη Ν.Δ. εξανέστησαν καθώς, όπως κατήγγειλε ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, η Προεδρεύουσα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες όχι μόνον παραβίασε την ομόφωνη απόφαση των μελών ότι δεν συντρέχει λόγος αναζήτησης περαιτέρω στοιχείων και προχώρησε, εν κρυπτώ στην αποστολή σχετικού αιτήματος αλλά, παράλληλα, άφησε να διαρρεύσουν στοιχεία και σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

«Η πρόεδρος της Επιτροπής δεν ενημέρωσε κανένα από τα μέλη της Επιτροπής. Απέστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή, αλλά το χειρότερο είναι - και λυπάμαι γι΄αυτό - πως η εμπιστευτικότητα με την οποία δεσμεύονται όλα τα μέλη της Επιτροπής, προφανώς, στη λογική αυτής της κοινοβουλευτικής σύνθεσης και αυτής της κυβέρνησης, δεν υπάρχει» σημείωσε ο κ. Τσιάρας, εκτιμώντας πως «η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Οσμή σκανδάλων με πωλήσεις πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, Προϋπολογισμός που δεν πετυχαίνει κανέναν απολύτως στόχο, προαπαιτούμενα που σε λίγο θα έρθουν να ψηφιστούν εκ νέου. Το να επιστρέφει κανείς σε κλεισμένες υποθέσεις θεωρητικά, που ομόφωνα αποφάσισε επαναλαμβάνω η επιτροπή Πόθεν Έσχες, προφανώς είναι διέξοδος πολιτικής».

Πέραν της διαμαρτυρίας Τσιάρα, ο προβληματισμός της Ν.Δ. είναι βαθύτερος καθώς διαπιστώνεται η ύπαρξη παράλληλων καναλιών, έξω από κάθε θεσμική λειτουργία των πυλώνων του πολιτεύματος, με στόχο να πληγεί επί προσωπικού ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στελέχη της Ν.Δ. κάνουν λόγο για πόλεμο εκτός θεσμικών ορίων, την ίδια ώρα που στο επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης της Πειραιώς συνολικά έναντι της στάσης που κρατά η κυβέρνηση.

Πολύ πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή την αναταραχή στη Δικαιοσύνη, επεσήμανε τον κίνδυνο, πέραν από τις πληγές στην οικονομία, η κυβέρνηση – με την πρακτική της – να προκαλέσει μία μείζονα θεσμική κρίση, τροφοδοτώντας την αμφισβήτηση και την κατάρρευση του κύρους των θεσμών. Η αναφορά αυτή περιγράφει, τελικά, και τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ., αυτή του σοβαρού υπερασπιστή της ανεξαρτησίας. Κι αυτό σε πείσμα της βεβαιότητας που υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ. ότι «στο Μαξίμου δεν βρίσκονται “καλά παιδιά”» αλλά και των εισηγήσεων που κατά καιρούς κατατίθενται υπέρ μίας αντιστοίχως επιθετικής αντίδρασης από τη Ν.Δ.