ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Αν. Μέρκελ - Ζ. Κ. Γιουνκέρ για προσφυγικό και ευρωτουρκικά

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2017, 13:25 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2017, 01:11
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Αν. Μέρκελ - Ζ. Κ. Γιουνκέρ για προσφυγικό και ευρωτουρκικά
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Καλύπτει τον Δ. Αβραμόπουλο η Κομισιόν μετά την δήλωση κατά του Ντ. Τουσκ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέτωπο κατά των επικίνδυνων προτάσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων προσφύγων επιχειρεί να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, αύριο, Πέμπτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη συνάντηση τη ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Το βασικό ζήτημα της ατζέντας θα είναι ο εξελίξεις στο προσφυγικό, έπειτα και από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για να σταματήσει η υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων.

Μία πρόταση η οποία ως γνωστό προκάλεσε σάλο και πλήθος αντιδράσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους Θεσμούς, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σε δήλωση – απάντησή του τη χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή» και αμφισβήτησε ευθέως τον ρόλο του Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί».

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Πολιτική κάλυψη της Κομισιόν σε Δ. Αβραμόπουλο

Οι ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις του Επιτρόπου φαίνεται πως όχι μόνο ήταν σε γνώση των ανωτέρων κλιμακίων της Κομισιόν, αλλά και ότι απηχούν συνολικά τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αποκάλυψε χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα, Τετάρτη, από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κάλυψε πολιτικά τον κ. Αβραμόπουλο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σχοινάς, η Κομισιόν θεωρεί πως το γράμμα του Ντόναλντ Τουσκ δεν αντανακλά τη συνολική εικόνα στο μεταναστευτικό αλλά και πως διατηρεί μια «ισορροπημένη και σφαιρική πολιτική για το μεταναστευτικό», θεωρώντας παράλληλα πως η λύση για το μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι θέμα μοναχικών κρατών μελών αλλά ζήτημα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Στο μενού και οι «ορέξεις» Τ. Ερντογάν για τη Λωζάνη 

Κατά τα άλλα στη συνάντηση των Βρυξελλών αύριο, θα τεθούν επί τάπητος και οι αναθεωρητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, μια γραμμή που η Άγκυρα συνεχίζει να υπηρετεί πιστά, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι πως στις επαφές θα πάρει μέρος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς η χώρα του είναι μια από τις άμεσες ενδιαφερόμενες στις εν λόγω εξελίξεις.

Σημειώνεται πως τόσο η Κομισιόν, όσο και το Βερολίνο έχουν πάρει σαφέστατη θέση κατά των αναθεωρητικών βλέψεων του Ερντογάν ως προς το ζήτημα αυτό, καλώντας τον να σεβαστεί τις ισχύουσες συνθήκες. Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις επαφές που είχε με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους καθώς διεξήχθησαν λεπτομερείς συνομιλίες για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, την ώρα που οι σχέσεις του «σουλτάνου» με την ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από «παγωμένες».