Η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20% στα τέλη του 2018, εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ασκεί με περισσή υποκρισία κριτική στην κυβέρνηση για τη μερική απασχόληση, χωρίς να έχει να προτείνει τίποτα ως λύση».

Παράλληλα, στάθηκε στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για τη μείωση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Όπως είπε, με το πρόγραμμα μετατροπής των δελτίων παροχής υπηρεσιών σε μισθωτή απασχόληση «δίνουμε για πρώτη φορά κίνητρο ώστε να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία». Επιπλέον, προανήγγειλε την εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα προγράμματος που θα πριμοδοτεί τη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση.

Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε εξάλλου ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να απορροφήσει μακροχρόνια ανέργους, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλά τυπικά προσόντα. «Γι’ αυτούς τους πολίτες επανασχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά οι άνεργοι εργάζονται για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, συνδυάζοντας μάλιστα την εργασία με βελτίωση των προσόντων τους, μέσα από τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.