ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Λάμπρου: Με καθυστέρηση 8 χρόνων η άδεια στον Κουφοντίνα

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2017, 19:37 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017, 19:41
Π. Λάμπρου: Με καθυστέρηση 8 χρόνων η άδεια στον Κουφοντίνα
Facebook Twitter Whatsapp

Τάχθηκε κατά της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου που ακυρώνει τους  γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Τήλο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Για καθυστέρηση στην άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα κάνει λόγο ο επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι συγκεκριμένος αναφορικά με τις άδειες και αυτό που αποφάσισε με καθυστέρηση οκτώ σχεδόν ετών το συμβούλιο της φυλακής δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή του ίδιου του νόμου.

Ο Πάνος Λάμπρου σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή εφημερίδα «The indicator» τάχθηκε υπερ την άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα «ο νόμος είναι συγκεκριμένος αναφορικά με τις άδειες και αυτό που αποφάσισε με καθυστέρηση οκτώ σχεδόν ετών το συμβούλιο της φυλακής δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή του ίδιου του νόμου. Επαναλαμβάνω με καθυστέρηση αρκετών χρόνων. Ένας κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά, με βάση τον νόμο δικαιούται να καταθέσει αίτηση για άδεια με τη συμπλήρωση οκτώ ετών. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στις φυλακές πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία διάκριση όσον αφορά τα δικαιώματα των κρατουμένων. Το αντίθετο είναι εκδικητικό, κοντόφθαλμο και ανάλγητο».

Ακόμη τάχθηκε κατά της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου που ακυρώνει τους  γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Τήλο μετά από 10 χρόνια καθώς ήταν μια μεγάλη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα στην Ελλάδα κίνηση. «Ήμουν εκεί όταν έγιναν οι δύο γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών και μάλιστα ήμουν και μάρτυρας. Καμία απόφαση του Αρείου Πάγου ή οπουδήποτε άλλου δεν μπορεί να σβήσει την σημασία εκείνης της κίνησης. Ήταν ένα γεγονός που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για να μπορούμε σήμερα να συζητάμε με μεγαλύτερη ευκολία αυτά τα θέματα. Το ζευγάρι των δύο γυναικών δεν είναι αυτή τη στιγμή στη ζωή, δυστυχώς, Τους χρωστάμε, όμως, τζούρα ελευθερίας, τζούρα δικαιωμάτων. Θα τις θυμόμαστε με αγάπη, με ευγνωμοσύνη θα έλεγα. Με αφορμή το γεγονός αυτό, θέλω να πω πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία και η κυβέρνηση σε μια πρόταση νόμου για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και ασφαλώς για την παιδοθεσία. Τώρα είναι η στιγμή».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου ο κ. Λάμπρου στέκεται στην εικόνα που είδαμε από τον εξώστη της Βουλής την ημέρα της ψήφισης, λέγοντας πως «είδαμε πρόσωπα ευτυχισμένα, χαμογελαστά, πρόσωπα που ένιωθαν στο πετσί τους, στη ψυχή τους τη δικαίωση. Μετά από τόσα χρόνια βασανιστηρίων, χλευασμού και απόλυτης περιθωριοποίησης, αυτοί οι άνθρωποι ένιωσαν εκείνη την ημέρα πως επιτέλους η Πολιτεία τους αναγνωρίζει, είναι ορατοί και νομικά, ως ένα βαθμό, ισότιμοι.

Η άποψη του κ. Λάμπρου είναι πως «όταν ένα μικρό παιδί ζει σε μια οικογένεια και όλα τα μέλη καταλαβαίνουν ότι το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του διαφορετικά, εκεί δεν περιμένεις το παιδί να γίνει 15, 17, 18 ή 25 για να του αναγνωρίσεις αυτό το οποίο είναι. Δεν θα αφήσεις αυτό το παιδί να δέχεται μπούλινγκ στο σχολείο, τον χλευασμό στη γειτονιά, τη βία στην καθημερινότητά του. Το παιδί πρέπει να το περιφρουρήσεις».

Για το προσφυγικό και τα κλειστά κέντρα κράτησης τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των κλειστών κέντρων κράτησης υποστηρίζοντας πως έχουν τοποθετηθεί και δημόσια κατά των λεγόμενων ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά και στην κράτηση ανήλικων, ασυνόδευτων παιδιών.