Σε ρυθμούς Προϋπολογισμού κινήθηκε για τρίτη ημέρα η Ολομέλεια της Βουλής, ενόψει της ψήφισής του την ερχόμενη Τρίτη. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε ομιλία του στη Βουλή υποστήριξε ότι  και οι τρεις προϋπολογισμοί που κατέθεσε αυτή η κυβέρνηση, έπιασαν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η υπεραπόδοση του 2017 οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τονίζοντας ότι οφείλεται αποκλειστικά στην υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ.

 «Κάθε προϋπολογισμός θέτει ένα στόχο. Τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και 2017 και το 2016 και το 2015, οι τρεις αυτοί προϋπολογισμοί έπιασαν το στόχο που είχαν θέσει. Και θα έλεγα τον έπιασαν για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Καμία άλλη κυβέρνηση πριν το 2015 δεν έπιασε στόχο προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός είναι τα δημόσια οικονομικά. Δεν θέτει ανάπτυξη, πρόβλεψη κάνει για την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

«Η υπεραπόδοση του 2017, οφείλεται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά στην υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ. Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά: Όταν δημιουργείς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, επιδεινώνεις, δεν βελτιώνεις το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η συζήτηση είναι σοβαρή, καλώ τους βουλευτές πριν τοποθετηθούν να ρίξουν μια ματιά στον Προϋπολογισμό και να ξέρουν γιατί μιλάνε», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη δική του τοποθέτηση τόνισε «Όχι μόνο δεν έχουμε κανένα περιθώριο να υπερψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό σας, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπερψηφιστεί και η δική σας πολιτική από τον ελληνικό λαό».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  Γιώργο Χουλιαράκη, λέγοντας «Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του. Ενός ανθρώπου που έχει υποσχεθεί τρεις φορές ανάπτυξη στους Έλληνες πολίτες και οι Προϋπολογισμοί του έκλεισαν τα δύο πρώτα χρόνια με ύφεση και τον τρίτο χρόνο από το 2,8% που προβλεπόταν ότι θα κινηθεί έπεσε στο 1,3%».

Η υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά υπογράμμισε ότι οι προϋποθέσεις για να μπει η χώρα σε περίοδο ευημερίας έχουν τεθεί.

Μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου «έχουμε υποδεχθεί δεκάδες επενδυτικά σχέδια από Μακεδονία και Θράκη, άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν 740 θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν τις 17.800 υφιστάμενες θέσεις εργασίας».

Ακόμη, έκανε αναφορά στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι το 2018 με τις προσπάθειες του Α. Τσίπρα και του υπουργείου θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και το υπουργείο εργάζεται για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Ειδική αναφορά στη μείωση της ανεργίας έκανε κατά την διάρκεια της ομιλίας της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου την οποία χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη «Την παραλάβαμε στο 26,5% και τη φτάσαμε στο 20%, ενώ μέσα στο 2018 θα μειωθεί περαιτέρω».

«Από το 26,5% που την παραλάβαμε την φτάσαμε στο 20% και εκτιμούμε ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε περαιτέρω μείωσή της. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, όμως οι 5 με 6 μονάδες μείωση είναι πολύ σημαντική για τους 260.000 ανθρώπους που ήταν άνεργοι και τώρα έχουν μια θέση εργασίας» επεσήμανε η κ. Αντωνόπουλου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 10% και από το 52% που ήταν έπεσε στο 42%.»

Ταυτόχρονα έβαλλε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Η ειδοποιός διαφορά μας είναι ότι εμείς θέλουμε την ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος για τους εργαζόμενους, ενώ εσείς την θέλετε με το όποιο κοινωνικό κόστος επιφέρει. Η μείωση της ανεργίας για τη δική μας πολιτική δεν περνά μέσα από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που έκαναν επέλαση επί των ημερών σας και υποστηρίζατε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να βγούμε από τη κρίση. Αυτή είναι η ανεξίτηλη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εμάς και τη ΝΔ».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμα, ότι ο νέος προϋπολογισμός, όπως και οι δύο προηγούμενοι, καταρτίστηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ενσωματώνει δύο σημαντικές επιδιώξεις. Την αξιοπιστία και το αξιόχρεο της χώρας.

«Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα και φαίνεται από το αποτέλεσμα της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την μείωση, για πρώτη φορά μετά τη κρίση, του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 2009. Η δεύτερη επιδίωξη μας είναι η δίκαιη κατανομή χωρίς αποκλεισμού», ανέφερε.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατά την οποία  εκτενή αναφορά σε πλήθος ζητημάτων. Όπως είπε οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις «αντί αμηχανίας διάψευσης και προφανούς έλλειψης εναλλακτικής στρατηγικής έχουν επιστρατεύσει μία ακραία πολιτική υστερία, ένα κρεσέντο αντιπολιτευτικής καταστροφολογίας».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που διεξάγονται διεθνώς, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αναφέροντας μάλιστα τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στάση έναντι των offshore, συνέστησε στις πολιτικές δυνάμεις «να προσέξουν» τη θέση που θα πάρουν στο ζήτημα αυτό.

Από τη σημερινή συζήτηση ξεχώρισε η αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελο.

Ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τον οποίο κατηγόρησε για το πόθεν έσχες του με αφορμή την χθεσινή του παρουσία στις εργασίες της Wall Street.

Οι αιτιάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έμειναν αναπάντητες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος ο οποίος έσπευσε να πει «Είναι εύκολο να ρίχνει κανείς λάσπη στον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος τα δούλεψε και τα δήλωσε. Γιατί δεν είπατε τίποτα για το "πόθεν έσχες" Μητσοτάκη - Μαρέβας από το οποίο λείπει η offshore εταιρεία;» ήταν η απάντηση του κ. Φάμελου για να ακολουθήσει το σχόλιο Γεωργιάδη «είδα το σθένος με το οποίο υπερασπίστηκε τις καταθέσεις του υπουργού Οικονομικών στην Black Rock και στην Morgan Stanley, γιατί δεν βρίσκει καμία περίεργη συμπεριφορά, ότι ενώ ο κ. Τσακαλώτος πάει να πείσει επενδυτές, ο ίδιος έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό» και η απάντηση του αν. υπουργού: «Τα δούλεψαν και τα δήλωσαν. Απαντήστε, όμως, γιατί δεν δηλώθηκε η offshore εταιρεία Μητσοτάκη - Μαρέβας;».

Από τη μεριά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έθεσε τους πυλώνες των δράσεων του υπουργείου της και ενημέρωσε ότι στόχος είναι η διεύρυνση και ενίσχυση δράσεων σε περισσότερες περιοχές της χώρας, με δυνατότητα να προβληθεί το πολιτιστικό προϊόν, με δυνατότητες για συνέργειες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής θα εξαρτάται και από την απορροφητικότητα την οποία θα επιτυγχάνει κάθε χρηματοδοτούμενη-επιχορηγούμενη μονάδα.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας αναφέρθηκε στην πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ χαρακτηρίζοντας την αντιευρωπαϊκή και, αν εφαρμοζόταν, θα κατέρριπτε την ουσία των κειμένων που διέπουν τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες έχουν βασικό πυλώνα την αρχή της αλληλεγγύης», ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας. «Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι θέμα που οφείλει να διαχειριστεί η ΕΕ στο σύνολό της και όχι μεμονωμένα κράτη εξ ονόματός της. Οι χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει Ελλάδα δεν είναι χρηματοδοτήσεις που αποζημιώνουν τη χώρα μας ή τις χώρες πρώτης αποδοχής ούτως ώστε οι χώρες του βορρά να μείνουν αμόλυντες από αυτό που γίνεται στις εισόδους της Ευρώπης», είπε ο Γιάννης Μπαλάφας και πρόσθεσε ότι η μεσοσταθμική αποδοχή μόλις του 29% του αριθμού των προσφύγων που είχε συμφωνηθεί να μετεγκατασταθούν, είναι μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών της ΕΕ.

Έπειτα αναφέρθηκε στην απάντηση του Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλου σημειώνοντας ότι «είναι δείγμα του πλαισίου στο οποίο πρέπει να κινηθούμε όλοι. Η χώρα μας θα υπερασπιστεί το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ως ζήτημα της ΕΕ στο σύνολό της στη βάση των αρχών αλληλεγγύης».

Ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ακόμη ότι 2018 βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η μείωση της πίεσης στις νησιωτικές περιοχές, κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου, και η βελτίωση των συνθηκών ζωής στις δομές της ενδοχώρας και των νησιών. Στόχος είναι επίσης η περαιτέρω προώθηση του προγράμματος για την εγκατάσταση προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων για άδειες διαμονής και βεβαίως η συνέχιση της προσπάθειας για πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος (αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου κ.λπ.) και η κατάρτιση 3ετούς προγράμματος για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης εντός της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Στην αρχή αυτής, ο Γιάννης Σαρακιώτης σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Ακούγοντας και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τις τρεις αυτές ημέρες, τα στελέχη των χρεοκοπημένων κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μιλούν για ανάπτυξη και για πρόοδο, μου ήρθε στο μυαλό η φράση του Άλμπερτ Αϊνστάιν ότι «δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα». Θεωρώ ότι, αν άκουγε τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα προσέθετε σίγουρα και το θράσος. Το απύθμενο θράσος αυτών των ανθρώπων, που κατέστρεψαν τη χώρα, τη χρεοκόπησαν, δημιούργησαν ρουσφετολογικό κράτος και μας μιλούν τώρα για ανάπτυξη. Αυτοί που χρωστούν σε όποιον μιλά ελληνικά, από τις αγωγές της Ν.Ο.Δ.Ε. Έβρου για ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία μέχρι την έξωση των γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ηράκλειο. Από τη μια γωνιά της χώρας μέχρι την άλλη... Έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο. Εφαρμόστε λοιπόν όσα ωραία μας λέτε στα φαλιρισμένα κόμματά σας και εν συνεχεία, ασχοληθείτε με τη χώρα».