ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά της πρότασης του Ντ. Τουσκ για τους πρόσφυγες το Βερολίνο

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2017, 21:04 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017, 21:44
Κατά της πρότασης του Ντ. Τουσκ για τους πρόσφυγες το Βερολίνο
Facebook Twitter Whatsapp

Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, η γερμανική κυβερνητική πηγή απάντησε ρητά «όχι». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατά της πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την κατάργηση των ποσοστώσεων προσφύγων τάσσεται το Βερολίνο, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, η γερμανική κυβερνητική πηγή απάντησε ρητά «όχι». Τόνισε ότι η παροχή αλληλεγγύης προς τα κράτη που πλήττονται από τα προσφυγικά ρεύματα συνιστά «ακρογωνιαίο λίθο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «σήμερα πάσχουν από τα προσφυγικά ρεύματα η Ιταλία και η Ελλάδα, μελλοντικά μπορούν να εμφανιστούν σε άλλα κράτη μέλη. Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό αφορά και την κατανομή των προσφύγων. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα σύστημα κοινής αποδοχής ως τον Ιούνιο του ερχόμενου χρόνου. Σκοπός είναι να υπάρξει συναινετική λύση, υπογράμμισε. Η κυβερνητική πηγή υπενθύμισε όμως πως θα αρκούσε και η ειδική πλειοψηφία, «που είναι και ο κανόνας για τέτοιου είδους αποφάσεις».

Συνάντηση Βίζεγκραντ πριν τη Σύνοδο

Η υπόδειξη αυτή αφορούσε σαφώς κράτη τα οποία εξακολουθούν να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. Αυτά εκπροσωπούνται κυρίως στη λεγόμενη Ομάδα Βίζεγκραντ, που απαρτίζεται από την Ουγγαρία, την Πολ​ωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Σύμφωνα με πηγή της μόνιμης αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Βερολίνο, τα τέσσερα κράτη θα συναντηθούν αύριο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για να συντονίσουν τη στάση τους στο προσφυγικό.

Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όσο και ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Σκοπός της συμμετοχής τους είναι να πείσουν τα τέσσερα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό.

Το Βερολίνο πάντως είναι αισιόδοξο πως τον Ιούνιο του 2018 η ΕΕ θα συμφωνήσει τελικά σε ένα ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης του προσφυγικού. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης είναι σίγουροι πως η ημερομηνία λήξης που έχει τεθεί για τις διαβουλεύσεις θα προκαλέσει τελικά την αναγκαία πίεση για τη λήψη αποφάσεων. «Δυστυχώς η πείρα μας λέει πως συνήθως αυτό προκύπτει μόλις λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.