ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση προϋπολογισμού με φόρους, μνημόνια και... ανάπτυξη

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2017, 22:06 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2017, 05:39
Συζήτηση προϋπολογισμού με φόρους, μνημόνια και... ανάπτυξη
Facebook Twitter Whatsapp

Την Τρίτη αναμένεται η «μάχη» των αρχηγών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την παραδοσιακή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα βασικά μεγέθη, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της επόμενης μέρας, ολοκληρώθηκε το πρώτο τριήμερο συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Σε αυτό το διάστημα αυτό οι περί τους 165 βουλευτές που πήραν το λόγο ανέπτυξαν τη προβληματική τους γύρω αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν όλο αυτό το καιρό, εστιάζοντας στους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη αλλά και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας μίλησαν για το τελευταίο προϋπολογισμό της μνημονιακής περιόδου, αφήνοντας να εννοηθεί πως από το επόμενο κιόλας έτος η χώρα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και να δανειστεί απευθείας από τις αγορές. Αναγνώρισαν πάντως τα δύσκολα σημεία του προϋπολογισμού- χωρίς φυσικά να εστιάσουν σε αυτά- κυρίως σε ότι αφορά τη φορολογία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αντιπαρέβαλαν τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη προηγούμενη.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση, στηλίτευσε τους επιτελικούς χειρισμούς εστιάζοντας κυρίως σε όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν η πορεία της οικονομίας δεν είχε διακοπεί αμέσως μετά το 2014. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβαν τη κριτική όχι μόνο για τα 100 χαμένα δις ευρώ αλλά ολόκληρης της τριετίας που σύμφωνα με του ίδιους κράτησε τη χώρα μακριά από την ανάπτυξη. Οι δε αναφορές στις φορολογικές επιβαρύνσεις της μεσαίας τάξης και η συνεχής υπενθύμιση- με κάποιες δώσεις παράπονου και χαιρεκακίας- του τι έλεγε και τι τελικά έκανε η κυβέρνηση αποτέλεσαν το πιο χαρακτηριστικό πεδίο κριτικής τους.

Η σύγκρουση των αρχηγών

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση του προϋπολογισμού θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και θα κορυφωθεί την Τρίτη όπου θα πραγματοποιηθεί και η ονομαστική ψηφοφορία που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Την ίδια μέρα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί με τις ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να κλέβουν τη παράσταση.

Ο πρώτος έχοντας ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τους δανειστές αναμένεται να υπερτονίσει τη σημασία της υπέρβασης της κρίσης και της επιστροφής της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη που εφόσον προκύψει θα αποτελέσει και το πράσινο φως για το πέρασμα από την εποχή των μνημονίων. Ωστόσο όπως το συνηθίζει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και ευρύτερα ζητήματα κυρίως ηθικής τάξης αναφορικά με τα πόθεν έσχες, επιχειρώντας να πλήξει το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο δε κ. Μητσοτάκης έχοντας τη νωπή εντολή του συνεδρίου της ΝΔ δείχνει να εστιάζει στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του στο δρόμο προς τις εκλογές. Η μείωση των φόρων σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δαπάνες του δημόσιου τομέα αναμένεται να αποτελέσει το βασικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη στη σύγκρουσή του με το πρωθυπουργό. Άλλωστε μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές για μια «μη ταξική» πολιτική προσηλωμένη στην κοινωνική κινητικότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μετά τις εκλογές στη Κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση του νέου φορέα του «Κινήματος Αλλαγής» με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά κυρίως σε ότι έχει να κάνει από τις αποστάσεις που αναμένεται να κρατήσει τόσο από το κ. Τσίπρα όσο και από το κ. Μητσοτάκη.