current views are: 7

14 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση03:47

«Μπρα ντε φερ» Ν.Τουσκ – ΕΕ και στη μέση η Ελλάδα – Κρίσιμες οι διαβουλεύσεις του Αλ. Τσίπρα

«Κλειδί» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δημοσίευση 03:47’
αρθρο-newpost

«Κλειδί» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου το προσφυγικό για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό θα αποτελέσει το σημείο αιχμής.

Το έγγραφο του Ντόναλντ Τουσκ προς τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. σήμανε «συναγερμό» στο Μαξίμου, καθώς χαρακτήριζε το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων εξαιρετικά διχαστικό και αναποτελεσματικό βάζοντας νέα δεδομένα στη συζήτηση που ξεκινά από σήμερα έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Μπορεί η κόντρα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να αποκλιμακώθηκε, όμως έφερε στο προσκήνιο και πάλι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα διαφορετικά «στρατόπεδα» στη γηραιά ήπειρο. Οι χώρες του Βίσενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιθυμεί  λύση στο  «ακανθώδες» ζήτημα του προσφυγικού με μόνιμες ποσοστώσεις. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ότι  από τη στιγμή που στην επόμενη μεταναστευτική κρίση ξεπεραστεί ένα νούμερο αφίξεων προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυτόματα να μεταφέρεται σε άλλες χώρες ένας συγκεκριμένος αριθμός  με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε κράτους.

Το «στρογγύλεμα» στο οποίο υποχρεώθηκε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την αποκάλυψη της επιστολής του, δεν ικανοποίησε καμία πλευρά, αφού παραμένει η λογική προώθησης λύσεων που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός  μόνιμου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση.

Στο πλευρό της η Ελλάδα  θα έχει σήμερα το βράδυ στο δείπνο εργασίας την πλειοψηφία των χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που βλέπουν πως η πρόταση Τουσκ δεν προκρίνει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών – μελών και στην ουσία «εξιλεώνει» τη στάση των χωρών του Βίσενγκραντ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν πρέπει να περάσει αυτή η γραμμή, ενώ ακολούθως  θα μπουν στο τραπέζι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Τον τόνο έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ 3 χαρακτηρίζοντας άστοχη, άκαιρη και άσκοπη την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Δεν θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας τα συμπεράσματα της Συνόδου να περιέχουν φράση που θα παραπέμπει σε μη ισότιμη κατανομή σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας  ότι πρόκειται για μία πρόταση, η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.

Κρίσιμη τετραμερής για το προσφυγικό

Μετά τα συμπεράσματα που θα βγάλει ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη ημέρα της Συνόδου στη Βρυξέλλες, κομβική  θεωρείται η συνάντηση  του  με την Άνγκελα Μέρκελ,  τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr  πως μέσω της παρουσίασης της επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που θα κάνει ο πρωθυπουργός,  θα αναδείξει την ευρωτουρκική πτυχή των ζητημάτων  της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και της συνεργασίας  στο προσφυγικό με την Τουρκία. Καθόλου τυχαία η συμμετοχή του Βούλγαρου πρωθυπουργού στη  συνάντηση όχι μόνο λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, αλλά  εξαιτίας  της στήριξης που παρείχε ο Μπόικο Μπορίσοφ στις απαντήσεις της Ελλάδας στον Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την αδιαπραγμάτευτη και διαχρονική ισχύ της Συνθήκη της Λωζάνης.

Επιστροφές στην Τουρκία και από την ενδοχώρα

Σε σχέση με την προφορική συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των μεταναστών που αιτούνται άσυλο πριν επιστρέψουν στην Τουρκία (σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημά τους) , από την ελληνική πλευρά υποστηρίζουν πως στην Κομισιόν δεν έχουν εγείρει αντιρρήσεις.

«Δεν θα είναι το μείζον θέμα στη Σύνοδο Κορυφής» τόνιζε η ίδια πηγή στο newpost.gr, η οποία συμπλήρωνε πως μπορεί σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η συμφωνία να βασίζεται στο γεγονός πως όσοι έρχονται στη χώρα θα παραμένουν στα νησιά, ωστόσο το κείμενο που είχε υπογραφεί στις 18 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες δίνει νομικά το περιθώριο να μπορούν μετανάστες να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα (στο βαθμό που αυτό θα είναι ελεγχόμενο) και μετά να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Είναι σαφές πως οι μετανάστες που θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα θα φιλοξενούνται σε ήδη υπάρχουσες  κλειστές δομές, ενώ εξετάζεται να κατασκευαστούν και νέες το επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

12.00: Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES.
14:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ένωσης.
15:00: Συμμετοχή στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Κοινωνική Ευρώπη.
19.00: Δείπνο εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με  θέματα: Μετανάστευση, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας,  Ουκρανία και Ιεροσόλυμα.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

9.00: Πρόγευμα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.
10:30: Τετραμερής συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.
11.00: Συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit.
 


σχετικα αρθρα