<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Άστοχη η πρόταση του Ντ. Τουσκ - Αναγκαία η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2017, 15:12 / Ανανεώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2017, 19:39
Αλ. Τσίπρας: «Άστοχη η πρόταση του Ντ. Τουσκ - Αναγκαία η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν»
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Τι συζητήθηκε στην τετραμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Άστοχη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, περί κατάργησης της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής τόνισε πως το σημείωμα του Τουσκ αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ και υπογράμμισε πως με τον απαράδεκτο τρόπο που έθεσε το θέμα, «υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης». 

«Δεν θα σωθούμε – οι χώρες υποδοχής – αν οι υπόλοιπες χώρες αναγκαστούν ή φιλοτιμηθούν να πάρουν 1.000 ή 1.500 πρόσφυγες. Αυτό που είναι καίριο είναι ότι με μια τέτοια συζήτηση αμφισβητείται συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τους κανόνες της ΕΕ η Ελλάδα τους σεβάστηκε», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όταν τέθηκε το ζήτημα επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία, εμείς δεν είπαμε ότι δεν συμμετέχουμε αν και μας πλήττει. Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα, στο όνομα του ότι το προσφυγικό δεν τους ακουμπά, να επιβάλλουν αλλαγές στον τρόπο που συζητά τα θέματα η Ευρώπη».

«Είναι μια διαφωνία που θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ, κάποιοι να πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την ουσία της επίσκεψης, μια επίσκεψη που ήταν αναγκαία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ωστόσο οφείλουμε να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Η ευρύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που βυθίζεται από την αποσταθεροποίηση».

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε πως κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. Η ανάγκη για ειρήνη αποτελεί ευρωπαϊκό διακύβευμα.

Τι ζήτησε από την Αν. Μέρκελ και τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την ευρύτερη συνεργασία και στήριξη για την καλύτερη εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικόΣτο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις διαδικασίες αποσυμφόρησης των νησιών και επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη των ελληνικών θεσεων για τη συνθήκη της Λωζάνης από ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία.

Με τη σειρά τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεσμεύτηκαν για περισσότερη βοήθεια στα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα σε τεχνικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι την επόμενη περίοδο οι επαφές θα ενταθούν καθώς το Γενάρη θα επισκεφτεί την Ρώμη μετά από κοινή απόφαση με τους επτά ηγέτες, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Κύπρο στο πλαίσιο τριμερής συνάντησης. Επίσης έκανε γνωστό ότι προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση και με την Παλαιστίνη.

Σημαντκή ημέρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας έκανε λόγιο για μια ιδιαίτερη ημέρα όπως όπως τόνισε αποτελεί «οιωνό» της εξόδου της χώρας από την κρίση. «Σήμερα  3,25 εκατομμύρια είδαν στους λογαριασμούς τους το κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται για πάνω από το 30% του πληθυσμού καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου» ενώ στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ευχαριστώντας τους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών. Τόνισε δε ότι το μέρισμα δε θα πάει για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων αλλά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις τιμές των ομολόγων, υπογραμμίζοντας , ότι οι τιμές βρίσκονται σε αντίστοιχο επίπεδο του Δεκέμβριου το 2006 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήδη φαίνεται ότι μπορεί να έχει μια πρόσβαση στις αγορές ενώ τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα ήθελε να είναι παροδικό. 

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας  δήλωσε «Σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Γενάρη, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν. Τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση. Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.»