Η υπουργός Εθνικής Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της, θέλει να βρει έναν τρόπο να τελειώσει την 26ετή διαφωνία με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων.

«Κανένας στην ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές αξιώσεις στην Ελλάδα. Κυριολεκτικά κανείς. Είναι γελοίο. Η μόνη εποχή που μπορούμε να καταλάβουμε την Ελλάδα είναι όταν πηγαίνουμε στις ελληνικές παραλίες ως τουρίστες», σχολίασε η Σεκερίνσκα μιλώντας στον Guardian για αλυτρωτικές εδαφικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ στη Μακεδονία.

Συνέδεσε την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, με την προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, «θα δεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον βλέπουν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον και δεν απειλεί την ταυτότητα, την υπερηφάνεια ή τα εθνοτικά χαρακτηριστικά μας».

«Το επόμενο έτος είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει πρόοδος - οι άνθρωποι δεν περιμένουν τα πάντα να λυθούν αύριο - αλλά αναμένουν πρόοδο επειδή έχουμε κολλήσει για 10 χρόνια. Αυτό που θα συμβεί θα δημιουργήσει έμπνευση ή απογοήτευση στα Βαλκάνια»

«Για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη λύση, πρέπει να επιβεβαιώσουμε στους πολίτες μας ότι οι στόχοι μας για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ρεαλιστικοί», πρόσθεσε.

Η Σεκερίνσκα, είπε ότι «έχει συσταθεί μια επιτροπή για να επαναπροσδιορίσει τα Σκόπια ως πόλη των ανθρώπων και της σύγχρονης ζωής, όχι ως πόλη αγαλμάτων και άδειων μνημείων. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτή η πάλη αγαλμάτων δεν είναι πλέον η πολιτική της ΠΓΔΜ».

«Θέλουμε μια λύση που να μην βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα ή να θέτει σε κίνδυνο τη "μακεδονική" ταυτότητα. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό και ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι εξίσου αφοσιωμένη», συμπλήρωσε.