current views are: 11

16 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:47

Π. Λιαργκόβας στο συνέδριο της ΝΔ: «Πρόβλημα η υπερφορολόγηση και η μεταρρυθμιστική υστέρηση»

«Η Ελλάδα χρειάζεται άλματα προόδου»

Δημοσίευση 19:47’

«Η Ελλάδα χρειάζεται άλματα προόδου»

Την εμπειρία του από τα πέντε χρόνια παραμονής του στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μετέφερε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας επικέντρωσε σε τρία ερωτήματα: «Το πρώτο ερώτημα είναι τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, σε όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, σε όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια. Το δεύτερον, ποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, να μας βασανίζουν. Και το τρίτο, το οποίο καταλήγω, είναι ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας για να γυρίσουμε σελίδα και να έχουμε μία ανάπτυξη διαρκείας στη χώρας μας».

Ο κ. Λιαγκρόβας είπε ότι : «έχουμε καταφέρει να έχουμε μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και ότι έχουν γίνει αρκετά, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αν και απομένουν πάρα πολλά να γίνουν στο μέλλον”.

Στη δεύτερη ενότητα, ποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, είπε ότι το πρώτο είναι η υπερφορολόγηση καθώς «όπως έχουμε δείξει ότι η φορολογία στη χώρα μας είναι υπερβολική…Είναι και άδικη η φορολογία γιατί πλήττει τους φτωχότερους, πλήττει τους πιο αδύναμους κοινωνικά…Το δεύτερο ζήτημα, πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στις μέρες μας και που οφείλεται βέβαια και στη φορολογία, είναι η εξασθένιση της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Το τρίτο είναι η περιορισμένες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις αφού όπως παρατηρεί και «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι η απουσία μεταρρυθμίσεων και εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, η επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση το 2015 και το 2016 και οι δυσμενέστερες προβλέψεις μετά τους κεφαλαιακούς ελέγχους κατέστησαν το χρέος οριστικά μη βιώσιμο. Άρα, είναι απαραίτητη η ρύθμιση του προβλήματος του χρέους έτσι ώστε να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Και το τέταρτο σημείο πρόβλημα το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας είναι η πολιτική ένταση καθώς στην κεντρική πολιτική σκηνή μαίνεται ένας πόλεμος μέχρις εσχάτων, μέχρι της τελικής πολιτικής και ηθικής εξόντωσης του αντιπάλου».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε πέντε χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας για να γυρίσουμε σελίδα και να έχουμε ανάπτυξη διαρκείας: «Πρώτον, να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα με άλλο όμως μείγμα με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη σταδιακή μείωση των φόρων… Το δεύτερο στοιχείο είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων… Υπάρχει λοιπόν μια μεταρρυθμιστική υστέρηση στη χώρα μας και αν δεν διορθωθεί αυτή η υστέρηση δεν μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία”.

Το τρίτο σημείο είναι η γενναία ρύθμιση του χρέους μακροπρόθεσμα όπως είπαμε, αλλά με ταυτόχρονη συζήτηση για το απαιτούμενο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, με μείωση κάτω από το 3,5%. Το τέταρτο είναι η χαρτογράφηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αφού τα Μνημόνια εκ των πραγμάτων δεν περιείχαν στοιχεία μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. Το πέμπτο και τελευταίο σημείο είναι η πολιτική συναίνεση, το βασικότερο, καθώς είναι απαραίτητη για να υπάρξουν οργανωμένες και πανεθνικές προσπάθειες για να μας κρατήσουν μακριά από την κρίση… Η Ελλάδα χρειάζεται άλματα προόδου. Και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον έντασης, ενοχοποίησης, σκανδαλολογίας και πολιτικών διώξεων. Όσο διατηρούνται όλα αυτά τόσο ορατός είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού της χώρας.


σχετικα αρθρα