Όσο ο χρόνος πλησιάζει προς το τέλος του και τα στοιχεία για την  γ΄ αξιολόγηση δείχνουν πως δεν θα παρουσιαστούν  νέα  εμπόδια για την ολοκλήρωσή της, στο Μαξίμου υπάρχει έντονη κινητικότητα τόσο για το χρέος όσο και για τους όρους με τους οποίους η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. Και τα δυο ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση για την μακροημέρευση της κυβέρνησης κόντρα σε όσους, ακόμα και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται πως οι «ουρές» που θα αφήσουν πίσω τους τα προγράμματα επιτροπείας θα είναι δυσβάσταχτες για την εκλογική πορεία του κόμματος μετά τον Αύγουστο του 2018.

Όλα  τα σενάρια μπαίνουν στο τραπέζι σε κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Ηρώδου Αττικού θεωρώντας κομβικά σημεία τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν και το οικονομικό κλίμα που θα αποτυπωθεί  μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο .

Η ρύθμιση του μεσοπρόθεσμου χρέους θα είναι ο νέος «αγώνας δρόμου» που έχει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς για άλλη μια φορά θα πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν. «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα προτού γίνει η παραμικρή ελάφρυνση στο υπέρογκο χρέος της», έχει δηλώσει ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ υποστήριζε ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμά του με την Ελλάδα (περίπου 1 δισ. ευρώ).

Ένα νέο «μπρα ντε φερ» μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον με δεδομένη την αβεβαιότητα από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για το Μαξίμου στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της δύσκολης  δ΄ αξιολόγησης και την  έξοδο από τα μνημόνια. Σε αυτό το περιβάλλον αβέβαιο διαγράφεται και το μέλλον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θα επιλέξει να αποχωρήσει ή για άλλη μια φορά θα πάρει τον ρόλο του παρατηρητή αναμένοντας;

Για το ζήτημα του χρέους η θέση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει σταθερή και παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου καλοκαιριού τονίζοντας πως ο προσδιορισμός των μέτρων για την ελάφρυνσή του θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Αν και όλα είναι ακόμα ανοιχτά και οι συζητήσεις διεξάγονται σε πρώτο βαθμό και σε τεχνικό επίπεδο  ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Δεν αποκλείεται η λύση που θα έρθει να δοθεί σε δόσεις με μοναδικό ζητούμενο οι αγορές να μην απολέσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Είναι γεγονός πως το βάρος της προσπάθειας έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε σταθερά χαμηλό επίπεδο και στη μείωση του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αποτυπωθεί η έξοδος από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο. Η Κύπρος με την Πορτογαλία αποτελούν ένα καλό παράδειγμα με ζητούμενο πάντα τους βαθμούς ελευθερίας που θα έχει η κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της.

Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες απέκλεισε προς τον Μάριο Ντράγκι κάθε πιθανότητα για την ένταξη της Ελλάδας σε ένα νέο τέταρτο πρόγραμμα. Η «καθαρή έξοδος» είναι ένα σενάριο που δεν φαίνεται εφικτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αφού θεωρείται απίθανο η χώρα μέσα σε ένα εξάμηνο να έχει κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών. Αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο ένταξης σε προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, πιθανό θεωρείται  να εξασφαλιστούν άλλου τύπου εγγυήσεις για την έξοδο στις αγορές μέσα σε ένα κοινοτικό  πλαίσιο εποπτείας και όχι κατ’ ανάγκην από τον ESM.