current views are: 7

18 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:13

Αλ. Τσίπρας προς Ένωση Τραπεζών: «Κυνηγήστε τους μεγαλοοφειλέτες, προστατεύστε τους αδύναμους»

«Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος υπό αυτή την έννοια» τόνισε ο πρωθυπουργός προς τους τραπεζίτες και πρόσθεσε πως «είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε την θετική πορεία της οικονομίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια».

Δημοσίευση 10:13’

«Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος υπό αυτή την έννοια» τόνισε ο πρωθυπουργός προς τους τραπεζίτες και πρόσθεσε πως «είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε την θετική πορεία της οικονομίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια».

Οι πλειστηριασμοί και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο «μενού» της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν έκλεισαν οι κάμερες, ζήτησε από τους τραπεζίτες να προστατεύσουν τους αδύναμους, με βάση το νομικό πλαίσιο, να σταματήσουν να προστατεύουν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μπαταχτσήδες, βγάζοντας από τα συρτάρια τις μεγάλες υποθέσεις και δίνοντας έτσι το σωστό μήνυμα στην κοινωνία, οικοδομώντας συναινέσεις στην προσπάθεια για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Επιπλέον, τους παρότρυνε να βγουν μπροστά και να πουν την αλήθεια, να υπερασπιστούν το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ, που παράγουν όπως είπε fake news. «Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη της Ένωσης Τραπεζών.

«Να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη λαϊκή κατοικία»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας που όπως είπε είναι κρίσιμη «σε αυτή τη φάση που είναι φάση ανάκαμψης της οικονομίας θα διαπιστώσατε  και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά, στα ελληνικά ομόλογα το δεκαετές έσπασε το φράγμα του 4 και έχει βάλει μπροστά το 3 και σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κριθής 2006».

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι «είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι ως τε αυτό το κλίμα να μεταφραστεί πέρα από τους αριθμούς κ τις στατιστικές και σε πραγματική αίσθησή στην πραγματική οικονομία και ιδίως στους πιο αδύναμους  ευάλωτους κ μεσαία τάξη».

«Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος υπό αυτή την έννοια» συνέχισε και πρόσθεσε «είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε την θετική πορεία της οικονομίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ξεπεράσουμε  μαζί τα τελευταία εμπόδια».

«Πρέπει λοιπόν το ταχύτερο δυνατό  να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία στις υγείες επιχειρήσεις η δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών  χρειάζεται με τρόπο σοβαρό υπεύθυνο κ αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρεπει να ξεκινήσουμε πρώτα απο όλα με. Θα προσπάθεια να ενημερώσουμε κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουνε και να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους τραπεζίτες.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμη υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου κρίσιμου για οικονομία κ των τραπεζών εξαιτίας του γεγονότος οτι  μεγαλοοφειλέτες μεγάλο μπαταχτσήδες εχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι βγάζοντας λεφτά εξωτερικό μη πληρώνοντας χρέη στις τράπεζες».

Πρόσθεσε, μάλιστα πως «αυτο εμποδίζει πχ ένα  νέο  ζευγάρι που θέλει να οραματιστεί ένα μέλλον να στήσει τη ζωή του γιατί οι τράπεζες δεν αντεπεξέρχονται σε αυτό ρόλο και αυτο πρεπει να σταματήσει».

«Γι’ αυτο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σταματήσουν ταχύτατα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους τραπεζίτες να βάλουν σε προτεραιότητα αυτές τις περιπτώσεις και να βγάλουν «απο τα συρτάρια τους μεγάλο μπαταχτσήδες που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα».

Τους κάλεσε μάλιστα να βοηθήσουν να «σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων οτι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία γιατί και νομοθετικά προστατεύεται και όλα οσα εχουμε συμφωνήσει και εσείς έχετε αποφασίσει διαμορφώνουν ένα πλέγμα δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία κάθε αλλο θα επρεπε να προκαλεί την ελπίδα οτι το τελευταία εμπόδιο για να βγούμε απο κρίση που ειναι αποκατάσταση ρόλου τραπεζών».

Και συνέχισε λέγοντας πως «θα αποκατασταθεί με όρους δικαιοσύνης υπευθυνότητας κ αποτελεσματικότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «το καλύτερο που μπορουμε να κάνουμε ειναι να συνεργαστούμε στενά ώστε να εχουμε πλήρη εικονα».

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη συγκρότησης ενός «παρατηρητηρίου ώστε να εχουμε πλήρη εικονα ποιες υποθέσει ειναι σε  προτεραιότητα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με φαινομένων μεγαλοοφειλέτες που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Ταυτόχρονα να κάνουμε οτι ειναι δυνατό προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μεσα απο αποκατάσταση πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Ειμαι βέβαιος πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση κοινής γνώμης  για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά  συμβαίνει», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα