current views are: 10

18 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:05

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα της ΝΔ με 12% – Καταλληλότερος ο Κ. Μητσοτάκης

Δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, λέει το 74,5%

Δημοσίευση 18:05’

Δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, λέει το 74,5%

Σταθερά σε διψήφιο προβάδισμα παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής κάνει ντεμπούτο στις καταγραφές με ποσοστό 9,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεγάλη η δυσαρέσκεια των πολιτών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο συνολικά για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, όσο και για μια σειρά από επιμέρους ζητήματα.

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ σε πρόθεση και παράσταση νίκης

Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30% (30,5% στην τελευταία μέτρηση), με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στο 18% (18,5%), διαφορά δηλαδή 12 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 9,5% (8,5%), η Χρυσή Αυγή με 7,5% (7%), το ΚΚΕ με 6,5% (αμετάβλητο), η Ένωση Κεντρώων με 2,5% (2%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2% αντίστοιχα (1,5% οι ΑΝΕΛ στην τελευταία δημοσκόπηση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε καταγραφή), η Λαϊκή Ενότητα με 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Στο 15% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (16%), 4,5% απαντά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα (9,5%). Στο 17% η αποχή, στο 6% το άκυρο/λευκό.

Όπως σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και συγκεκριμένα αγγίζει το 48%. Το 21,5% των ψηφοφόρων μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 9% προς τη Νέα Δημοκρατία, το 7% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 2% προς το Κίνημα Αλλαγής.

Από την άλλη, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 86,5%, με το 6% να μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 4% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 3,5% προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Ως προς το Κίνημα Αλλαγής τώρα, όπως αναμενόταν η βάση του αποτελείται ως επί το πλείστον από ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ποσοστό 75%. Επίσης απορροφά το 41,5% των υποστηρικτών του Ποταμιού, το 2% των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και 1% από τη ΝΔ.

Το παγιωμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται και στην παράσταση νίκης, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 60,5%, έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30%, έναντι 21% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, το 46% των ερωτηθέντων, απαντά «κανένας από τους δύο».

Έντονη δυσαρέσκεια

Είναι εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει μια διαφορά σε διψήφια ποσοστά εδώ και αρκετούς μήνες. Πράγμα που εξηγείται και από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να καρπώνεται την φθορά της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται η δυσαρέσκεια τόσο των πολιτών, όσο και των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ανέρχεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και θεωρεί πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, το 36,5% απαντά πως ναι μεν δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες επιλογές, ενώ μόλις το 6% εμφανίζεται ικανοποιημένο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξειδίκευση του εν λόγω ερωτήματος στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εδώ κυριαρχεί η δυσαρέσκεια. Συγκεκριμένα, το 52,5% είναι δυσαρεστημένο αλλά θεωρεί πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, το 31,5% πιστεύει πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές και μόλις το 13,5% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Ως προς τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, και πάλι η κατάσταση για την κυβέρνηση δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Για τους πλειστηριασμούς ενδεικτικά, το 74,5% πιστεύει πως δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τους υπουργούς. Μόλις το 14,5% θεωρεί πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Μάλιστα, το 60,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθεται από το κυβερνητικό αφήγημα και θεωρεί πως η λαϊκή κατοικία είναι απροστάτευτη, την ώρα που μόλις το 27% τη θεωρεί προστατευμένη.

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, το 60,5% βλέπει υποψίες σκανδάλου πίσω από τη συμφωνία, ενώ το 18,5% θεωρεί πως αυτή έγινε νόμιμα.

Σκιές σκανδάλου μάλιστα βλέπουν και σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (48,5%), ενώ μόλις το 32% φαίνεται πως έχει πειστεί από τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες και την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό γιατί 46,5% θεωρεί πως από αυτή κυρίως ωφελήθηκε η Τουρκία, ενώ μόλις το 12% θεωρεί πως αποκόμισε κάποιο κέρδος η χώρα μας. Το 29% απαντά πως είτε δεν ωφελήθηκε κανείς, είτε και οι δύο.

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ

Έκδηλη είναι η ανησυχία των πολιτών για τις οικονομικές εξελίξεις και για τη γενικότερη πορεία της χώρας, παρά το τέλος των μνημονίων και τις εξαγγελίες για καθαρή έξοδο από αυτά.

Ειδικότερα, το 55% θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το 35,5% πως θα παραμείνει στάσιμη, και το 8,5% πως θα βελτιωθεί.

Γενικότερα, το 74,5% θεωρεί πως τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 16% προς τη σωστή. 

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 


σχετικα αρθρα