current views are: 9

18 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση21:48

Ο Γ. Βαρουφάκης μηνύει την ΕΚΤ

Αφορμή στάθηκε η απόκτηση πρόσβασης σε έγγραφο που αφορά την απόφασή της ΕΚΤ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015

Δημοσίευση 21:48’

Αφορμή στάθηκε η απόκτηση πρόσβασης σε έγγραφο που αφορά την απόφασή της ΕΚΤ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης  και ο Γερμανός βουλευτής Fabio De Masi. Αφορμή στάθηκε η απόκτηση πρόσβασης σε έγγραφο που αφορά την απόφασή της ΕΚΤ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, κατόπιν της οποίας οι επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, τα λεγόμενα  controls.

Στο δημοσίευμα του το Reuters αναφέρει ότι η επίμαχη απόφαση της ΕΚΤ έφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση σε αρκετά πιεστική θέση, καθώς η επιβολή των capital controls της άφησε ελάχιστα περιθώρια να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της, καταλήγοντας τελικά σεσυνθηκολόγηση και με τον τότε υπουργό Οικονομικών να παραιτείται.

Τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο Γερμνανός βουλευτής ζητούν από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει τη νομική γνωμάτευση σχετικά με την απόφασή της, για την οποία ισχυρίζονται ότι ήταν παράνομη. Αρχικά ζήτησαν από την ΕΚΤ να τους επιτρέψει την πρόσβαση στο έγγραφο, κάτι το οποίο αρνήθηκε η Τράπεζα, με αποτέλεσμα να στραφούν προς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε της απόφασης για την παύση της χρηματοδότησης, κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για προστασία των νομικών της συμβούλων και των εσωτερικών διαδικασιών της.


σχετικα αρθρα