ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θέση «μάχης» Αλ. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης για τον προϋπολογισμό - Τα μεσάνυχτα η ψήφισή του

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2017, 07:03 / Ανανεώθηκε 19 Δεκεμβρίου 2017, 08:11
Σε θέση «μάχης» Αλ. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης για τον προϋπολογισμό - Τα μεσάνυχτα η ψήφισή του
Facebook Twitter Whatsapp

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018» αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με ονομαστική ψηφοφορία, που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κορυφώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 με τη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018» αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με ονομαστική ψηφοφορία, που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Φυσικά, το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και ειδικότερα στην «κόντρα» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα ανέβουν στο βήμα θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Γιατί η Ελλάδα αφήνει ή δεν αφήνει πίσω της οριστικά το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και επιτροπείας των δανειστών. Αν είναι η Ελλάδα ή μήπως οι δανειστές είναι εκείνοι που "απελευθερώνονται" από τα μνημόνια και τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Τι θα πουν Αλ. Τσίπρας - Κ. Μητσοτάκης

Όπως έχει γράψει το Newpost, ο κ. Τσίπρας έχοντας ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τους δανειστές αναμένεται να υπερτονίσει τη σημασία της υπέρβασης της κρίσης και της επιστροφής της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη που εφόσον προκύψει θα αποτελέσει και το πράσινο φως για το πέρασμα από την εποχή των μνημονίων. Ωστόσο όπως το συνηθίζει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και ευρύτερα ζητήματα κυρίως ηθικής τάξης αναφορικά με τα πόθεν έσχες, επιχειρώντας να πλήξει το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης έχοντας τη νωπή εντολή του συνεδρίου της ΝΔ δείχνει να εστιάζει στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του στο δρόμο προς τις εκλογές. Η μείωση των φόρων σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δαπάνες του δημόσιου τομέα αναμένεται να αποτελέσει το βασικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη στη σύγκρουσή του με το πρωθυπουργό. Άλλωστε μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές για μια «μη ταξική» πολιτική προσηλωμένη στην κοινωνική κινητικότητα.

Συζήτηση με φόρους, μνημόνια και... ανάπτυξη

Κατά το πρώτο τριήμερο συζήτησης του προϋπολογισμού, οι περί τους 165 βουλευτές που πήραν το λόγο ανέπτυξαν τη προβληματική τους γύρω αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν όλο αυτό το καιρό, εστιάζοντας στους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη αλλά και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας μίλησαν για το τελευταίο προϋπολογισμό της μνημονιακής περιόδου, αφήνοντας να εννοηθεί πως από το επόμενο κιόλας έτος η χώρα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και να δανειστεί απευθείας από τις αγορές. Αναγνώρισαν πάντως τα δύσκολα σημεία του προϋπολογισμού- χωρίς φυσικά να εστιάσουν σε αυτά- κυρίως σε ότι αφορά τη φορολογία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αντιπαρέβαλαν τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη προηγούμενη.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση, στηλίτευσε τους επιτελικούς χειρισμούς εστιάζοντας κυρίως σε όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν η πορεία της οικονομίας δεν είχε διακοπεί αμέσως μετά το 2014. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβαν τη κριτική όχι μόνο για τα 100 χαμένα δις ευρώ αλλά ολόκληρης της τριετίας που σύμφωνα με του ίδιους κράτησε τη χώρα μακριά από την ανάπτυξη. Οι δε αναφορές στις φορολογικές επιβαρύνσεις της μεσαίας τάξης και η συνεχής υπενθύμιση- με κάποιες δώσεις παράπονου και χαιρεκακίας- του τι έλεγε και τι τελικά έκανε η κυβέρνηση αποτέλεσαν το πιο χαρακτηριστικό πεδίο κριτικής τους.