current views are: 6

19 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:32

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου της ΝΔ που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα

Μεταξύ άλλων στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να απομονώσει πολιτικά τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του.

Δημοσίευση 13:32’

Μεταξύ άλλων στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να απομονώσει πολιτικά τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του.

Σε εκλογικούς ρυθμούς «τρέχουν» πλέον στη ΝΔ, έπειτα και από το σήμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 11ου Συνεδρίου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Με την ίδια ομιλία του ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε και δύο στοιχεία της στρατηγικής του που θα καθορίσουν και την επόμενη μέρα, τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Το πρώτο έχει να κάνει με τους νέους. Στο Συνέδριο δόθηκε το βήμα σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τη ΝΔ και σε πολλά νέα πρόσωπα. Το ίδιο είχε συμβεί και στα προσυνέδρια που έγιναν σε όλη την Ελλάδα. Στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, στην επιχείρηση που έχουν ξεκινήσει για να «μπετονάρουν» συγκεκριμένα εκλογικά κοινά, έχουν κάνει ειδική στόχευση προς τους νέους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως το Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου, λίγη ώρα πριν την εναρκτήρια ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο γαλάζιο Συνέδριο, φρόντισε να βγάλει σε εκπομπή της ΕΡΤ, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για να μοιράσει τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» των 400 ευρώ στους άνεργους νέους από 18-24 ετών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, επέλεξε να απευθυνθεί στους νέους υποσχόμενος θέσεις εργασίες.

Η λογική με την οποία απευθύνεται στη συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία είναι αυτή που αποτυπώνεται στη φράση του «θέλουμε μια νέα γενιά ισχυρή. Όχι γενιά των επιδομάτων, αλλά γενιά της δημιουργίας». Παράλληλα στόχος του είναι να πείσει τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική λέγοντάς τους, πως αν δεν το κάνουν οι ίδιοι κάποιοι άλλοι θα το κάνουν και θα αποφασίζουν για αυτούς στη θέση τους. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως «δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές δίχως έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς».

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της ομιλίας του, που χρωμάτισε και το Συνέδριο της κεντροδεξιάς παράταξης, ήταν το άνοιγμα που έκανε προς τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες. Η επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα καθορίσει και τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επομένη των εκλογών. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Ο ίδιος τίμησε το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έτσι η Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης ανταποκρίθηκαν και εκείνοι στην πρόσκληση της ΝΔ να μιλήσουν στο συνέδριο του κόμματός του. Όπως επίσης έλεγαν από την οδό Πειραιώς, οι κινήσεις αυτές αποτελούν ένα σαφές δείγμα πολιτικού πολιτισμού και δείχνουν τη διαφορά συνέπειας και πολιτικού ήθους μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να απομονώσει πολιτικά τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, που όσο ένοιωθαν ισχυροί περιφρονούσαν τους πάντες – πλην των ΑΝΕΛ – και πολιτευόταν διχαστικά με συνθήματα του τύπου «ή εμείς ή αυτοί» και «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». «Τώρα που πέφτει θυμήθηκε τις συνεργασίες ψάχνοντας απελπισμένα σωσίβιο σωτηρίας» σημείωναν από τη ΝΔ.

Οι τοποθετήσεις πάντως της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, δείχνουν πάντως ότι όχι μόνο δεν έχουν κλείσει την πόρτα σε μια μετεκλογική συνεργασία με την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά αντιθέτως έχουν αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.


σχετικα αρθρα