current views are: 8

21 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:00

Πλειστηριασμοί: Τέλος η αυτεπάγγελτη δίωξη για απειλή κατά συμβολαιογράφων

Συνεδρίαση ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές με «μενού» την α’ κατοικία

Δημοσίευση 12:00’

Συνεδρίαση ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές με «μενού» την α’ κατοικία

Ρεπορτάζ: Αντώνης Αντζολέτος, Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής Ειδικότερα, κλείνοντας τη συνεδρίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής απέσυρε καταχειροκροτούμενος το άρθρο 2 για την «απειλή» από τη τροπολογία για πλειστηριασμούς, η οποία και τελικά έγινε δεκτή με 146 θετικές ψήφους.

Πάντως, δεν έλειψαν και οι διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά την ψηφοφορία καθώς ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης απουσίαζε από την ψηφοφορία, επειδή, όπως αναφέρουν από το κυβερνών κόμμα, ο βουλευτής ένιωσε αδιαθεσία.Από την ψηφοφορία απείχαν και οι Νίκος Μανιός και Μουσταφά Μουσταφά γιατί σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορούσα να βρουν αεροπλάνο για να βρεθούν στην Αθήνα για την ψηφοφορία.

 Σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «παρών» στην τροπολογία. 

Οι αλλαγές του Στ. Κοντονή

Το άρθρο που αποσύρθηκεαφορούσε την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους. Μετά από ένα πραγματικό θρίλερ που κράτησε αρκετές ώρες και προκάλεσε αντεγκλήσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός έκανε πίσω και απάλειψε την επίμαχη διάταξη, έπειτα και από διαβούλευση με τους Θεσμούς. 

«Η κυβέρνηση τίποτα περισσότερο δεν εισέφερε στο επίπεδο το νομοθετικό παρά μόνο την επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων! Τίποτα περισσότερο», είπε αρχικά ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση που απαλείφεται από την συγκεκριμένη τροπολογία η παράγραφος 2 γιατί η εύρυθμη ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού εξυπηρετείται από παράγραφο 3». Μάλιστα όταν οι βουλευτές της πλειοψηφίας άκουσαν την απόφαση του υπουργού ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Παρασκήνιο και ένταση

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο συνεννοήσεων που ήθελαν τους βουλευτές να ζητούν από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν νομικά τη Α’ κατοικία. Άλλες πληροφορίες επέμεναν πως μέχρι και τη τελευταία στιγμή αναζητούνταν διέξοδος με τους βουλευτές να συμφωνούν πως μετά τις γιορτές θα πρέπει να συνεδριάσει η ΚΟ και να εξετάσει τα περεταίρω περιθώρια νομοθετικών βελτιώσεων. Το θέμα μεταξύ άλλων έβαλε και ο Νίκος Φίλης ο οποίος όμως το έθεσε ως ζήτημα που θα επιβάλει ουσιαστικά η ΚΟ στη κυβέρνηση. 

Το εν λόγω αίτημα διατύπωσαν και επίσημα οι βουλευτές που «ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προς συζήτηση και έγκριση τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση της διακηρυγμένης κυβερνητικής και κομματικής βούλησης για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες».

Η άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθη νωρίτερα το απόγευμα σε κλίμα έντασης, με αντικείμενο την επίμαχη τροπολογία. Ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ενημέρωσε τους βουλευτές πως η τροπολογία δεν μπορεί να αποσυρθεί καθώς συνδέεται με τα στρες τεστ των τραπεζών, μια ενδεχόμενη ανακαφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που αν γίνει την Άνοιξη θα απειλήσει σοβαρά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Κατά την ενημέρωση, εκφράστηκαν παράπονα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφενός για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ότι δηλαδή οι βουλευτές έλαβαν γνώση των διατάξεων της τροπολογίας την τελευταία στιγμή. Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στην κατοχή τους τις ρυθμίσεις ήδη από τα τέλη του Νοέμβρη. Εκφράστηκε επίσης προβληματισμός μήπως «φουντώσει» το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, διεμήνυσε πως η αστυνομία δεν μπορεί να φυλάει κάθε συμβολαιογραφικό γραφείο ξεχωριστά που διεξάγει ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ζητώντας να υπάρξουν ειδικοί σχετικοί χώροι.

Τελικά η πρόταση για νέα συνεδρίαση της ΚΟ υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε και στην ψηφοφορία, με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους βουλευτές όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης οι οποίοι ενδεχομένως εξέφρασαν την επιφύλαξή τους δια της αποχής. Πάντως, νωρίτερα,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε μάλιστα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την α’ κατοικία.  Είναι άγνωστη η στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.


σχετικα αρθρα