current views are: 10

22 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:32

Έπεσαν οι υπουργικές υπογραφές στο σχέδιο Διατάγματος για το Ελληνικό

«Κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας

Δημοσίευση 15:32’

«Κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας

Υπεγράφη σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό και έπειτα αναμένεται να πάρει το δρόμο προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να εγκριθεί και στο τέλος να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο του διατάγματος υπεγράφη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις Αλέκος Φλαμπουράρης σε δήλωσή του χαρακτηρίζει την εν λόγω εξέλιξη ως το σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως «αποτυπώνεται η ολοκλήρωση μιας πολύμηνης προσπάθειας της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου, όπως το αναδιαπραγματεύτηκε με τους επενδυτές και συνιστά απόδειξη της τήρησης των δεσμεύσεών της, αλλά και της εξακολουθητικής μάχης που δίνει καθημερινά με τις αγκυλώσεις, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Το ΠΔ οδηγείται στο ΣτΕ, εντός του 2017, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό μας πλάνο».

Τα επόμενα βήματα

Το σχέδιο πάντως που τίθεται προς έγκριση, όπως έγραψε το Newpost, περιλαμβάνει μια γενική μελέτη, στην οποία δεν αναγράφονται με ακρίβεια και λεπτομέρειες τα σημεία της διαμάχης ανάμεσα στους επενδυτές και το ελληνικό κράτος-πχ. πόσοι θα είναι οι ουρανοξύστες και τί ύψος θα έχουν. Το ΚΑΣ είχε αντιδράσει  στα σχέδια των επενδυτών, υπογραμμίζοντας  πως κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης.  Στο Σχέδιο Οικιστικής Ανάπτυξης που υποβλήθηκε μετά την απόφαση του ΚΑΣ, οι ουρανοξύστες είχαν γίνει έξι- από έναν που αρχικά περιελάμβανε η επένδυση-με ύψος που άγγιζε τα 200 μέτρα έκαστος.

Όταν το σχέδιο εγκριθεί από το Στε, το Προεδρικό Διάταγμα θα υπογραφεί από τον ΠτΔ. Θα περιλαμβάνει, όμως, μόνο τη γενική μελέτη. Θα ακολουθήσει η πολεοδομική και η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα αφορά την κάθε εργασία που θα γίνεται μέσα στο χώρο. Ετσι, για το πρώτο… «χτίσιμο», η ίδια διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί δυο φορές. 

«Μέχρι τώρα οι επενδυτές έχουν προσπαθήσει να παρακάμψουν τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτοί καθορίστηκαν από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου», λέει στο newpost η Δέσποινα Κουτσούμπα και διαβεβαιώνει ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί από κοντά την κάθε εξέλιξη προκειμένου να τηρηθούν όλα όσα αποφασίστηκαν από το ΚΑΣ.


σχετικα αρθρα