current views are: 8

27 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:38

Η Νέα Δημοκρατία και το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» του Αλ. Τσίπρα

Τα νέα δεδομένα για την Πειραιώς το 2018, οι πλειστηριασμοί και τα Σκόπια.

Δημοσίευση 10:38’

Τα νέα δεδομένα για την Πειραιώς το 2018, οι πλειστηριασμοί και τα Σκόπια.

Στην πραγματικότητα, που τα χρόνια της κρίσης έχει αποδείξει ότι δεν «προσαρμόζεται» στα πολιτικά αφηγήματα των κυβερνήσεων, επενδύει η Νέα Δημοκρατία ως απάντηση στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και του Μαξίμου να οικοδομήσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Άλλωστε, οι οκτώ μήνες που μεσολαβούν μέχρι την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης για την ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά περίπατος είναι για την κυβέρνηση και είναι ενδεικτική προς τούτο η ένταση που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, ήδη, υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος», υπενθυμίζοντας όχι μόνον το ότι θα υπάρξει, πιθανότατα, κάποιας μορφής οικονομική στήριξη αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα για το χρέος είναι λίαν πιθανό να συνδεθούν με πρόσθετες δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Εξάλλου, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει ήδη προνομοθετήσει μέτρα και για το 2019, ειδικά για το ασφαλιστικό, το πρώτο έτος, δηλαδή, όπου τυπικά η χώρα θα είναι εκτός πρόγραμματος.

Η Ν.Δ. θα επιδιώξει σταθερά να απαντήσει στην κυβερνητική ρητορική περί τέλους των μνημονίων, την ίδια ώρα που θα επιμένει στη δική της πολιτική πρόταση με έμφαση στη μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων. Κρίσιμη τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις και το χρόνο των εκλογών όσο και για τη δυναμική που θα έχουν τα κόμματα στην τελική ευθεία της κάλπης (σ.σ. Στελέχη της ΝΔ πιθανολογούν κάλπες εντός του 2018) θα είναι και η μορφή στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, προκαλώντας την μήνιν του Μαξίξου, ωστόσο και ο εκπρόσωπος του Ζ.Κ.Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο Ε, σημείωσε ότι οι εταίροι δεν θα αφήσουν τη χώρα χωρίς βοήθεια, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιά μορφή θα έχει αυτή.

Πέραν των μακροοικονομικών δεδομένων, η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. θα επικεντρωθεί και στην κοινωνία.

Οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας δοκιμάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου επιδιώκει να ρίξει τις ευθύνες στις τράπεζες ενώ η προαναγγελθείσα συνεδρίαση των κομματικών οργάνων της Κουμουνδούρου για μέτρα προστασίας της α’ κατοικίας μυρίζει μπαρούτι. Το ίδιο ισχύει και για το χώρο της ασφάλειας καθώς στις… γυμναστικές ασκήσεις του Ρουβίκωνα και τους βανδαλισμούς στα Πανεπιστήμια προστέθηκε, προ ημερών, η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο, με την ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη να είναι πλέον σε δυσχερή θέση, καθώς καλείται να απολογηθεί όχι μόνον στο ελληνικό ακροατήριο αλλά και σε ξένες κυβερνήσεις, όπως αυτή του Ισραήλ.

Ακόμη πιο δύσκολο, τέλος, θα καταστήσει τον δρόμο της κυβέρνησης το ανοικτό ζήτημα των Σκοπίων. Η ηγεσία του Υπ. Εξωτερικών και το Μαξίμου δείχνουν βούληση να κλείσουν το ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική διπλωματία επί 25 έτη ενώ ανάλογη βούληση εκφράζεται και από τη νέα κυβέρνηση της γείτονος. Η Ν.Δ. δεν θα υπονομεύσει – όπως σπεύδουν να καταγγείλουν κυβερνητικά στελέχη – μία λύση που θα ικανοποιεί τις βασικές ελληνικές θέσεις (σύνθετη ονομασία έναντι όλων), πλην όμως ουδεμία διάθεση έχει να διευκολύνει την κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Πειραιώς θα τροφοδοτεί, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις της, την ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά την αποστασιοποίηση του Πάνου Καμμένου για το θέμα και θα εξαρτήσει την τελική της θέση από την προηγούμενη συμφωνία των δύο εταίρων. Εάν υπάρξει συμφωνία, η Ν.Δ. θα περιμένει να τη στηρίξουν και τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση – όπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης – θα υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης και, μάλιστα, σε ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.


σχετικα αρθρα