current views are: 7

28 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:12

«Αγκάθι» η ονομασία της ΠΓΔΜ για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ στην εξωτερική πολιτική

Δημοσίευση 05:12’

Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ στην εξωτερική πολιτική

Σε έτος «εθνικών θεμάτων» αναδεικνύεται το 2018 για τον Αλέξη Τσίπρα. Πέρα από το παράθυρο για συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που άνοιξε για το Κυπριακό – πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων των δυο κοινοτήτων –  το καλοκαίρι αναμένονται να ληφθούν στις Βρυξέλλες κρίσιμες αποφάσεις τόσο για το προσφυγικό και το ζήτημα των ποσοστώσεων όσο και για το Σκοπιανό.

Το τελευταίο  αναμένεται να απασχολήσει για τα καλά τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την ξεκάθαρη διαφοροποίηση και τη σκληρή στάση  του Πάνου Καμμένου, που απορρίπτει οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία». Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων είναι τεράστια. Αυτό γίνεται σαφές από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται πως η επίσημη ελληνική θέση για την επίλυση του ονοματολογικού περιλαμβάνει «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».  

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο Π. Καμμένος

Η εκλογολογία που έχει  μπει στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα, αλλά και ο δρόμος που έχει ανοίξει για την έξοδο από τα μνημόνια έχουν  οδηγήσει τον Πάνο Καμμένο στο να προτάσσει τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του απευθυνόμενος στο δικό του ακροατήριο με αιχμή τα εθνικά θέματα.

Ο υπουργός Άμυνας επέλεξε χθες να πραγματοποιήσει μια συνέντευξη Τύπου, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ξεκαθαρίσει τη θέση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, κρατώντας παράλληλα όμως  χαμηλούς τόνους απέναντι στον υπουργό των Εξωτερικών για τον οποίον μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια. «Οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ονομασία που θα περιλαμβάνει τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Είναι ξεκάθαρο. Εάν, λοιπόν υπάρχει πλειοψηφία είτε στη Βουλή είτε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών περνάει. Αν δεν υπάρχει πλειοψηφία δεν περνάει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις προτεραιότητα  για τον ίδιο δεν είναι να προκαλέσει πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά να αρχίσει σιγά – σιγά να συσπειρώνει τους δικούς του ψηφοφόρους και να φέρει στο προσκήνιο τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βλέμμα είναι στραμμένο ειδικότερα στους Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι, λόγω εντοπιότητας, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο Μακεδονικό ζήτημα. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η «πλάστιγγα» στις επόμενες εκλογές στα βόρεια σύνορα της  χώρας θα γύρει, σε μεγάλο βαθμό, σε όποιον κρατήσει  την πιο πατριωτική γραμμή στις συζητήσεις που ξεκινούν.

Με δεδομένη τη διαλλακτική στάση που δείχνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αν τελικά  η λύση που θα προταθεί  είναι στην κατεύθυνση που ο Πάνος Καμμένος έχει οριοθετήσει, τότε θα έχει πετύχει μια σημαντική νίκη για το κόμμα του αναδεικνύοντας «τη χρησιμότητα ενός δεξιού εταίρου σε μια αριστερή πλειοψηφία».

Από τη κυβέρνηση  τονίζουν  πως είναι  θεμιτό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις μεταξύ δυο συνεργαζόμενων κομμάτων.  Υπενθυμίζουν πως η θέση της Ελλάδας υπάρχει και είναι γνωστή και επιλέγουν να ρίξουν το «μπαλάκι» στη ΝΔ που κληροδότησε, όπως υποστηρίζουν, το ζήτημα  στη χώρα. «Η ΝΔ ως ενιαίο κόμμα έχει θέση;», σημειώνουν χαρακτηριστικά.  Σε αυτό το πνεύμα επισημαίνουν πως τον τελευταίο λόγο θα έχει το Κοινοβούλιο.

Το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Για  το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πάνος Καμμένος, είναι γεγονός πως θεωρούν ότι είναι μια συζήτηση που είναι πολύ πρόωρη συμπληρώνοντας πως  «η κυβέρνηση εξετάζει τη βέλτιστη οδό για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Το Συμβούλιο  των Πολιτικών Αρχηγών  το 1992 είχε αποφασίσει  υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί χρήση του όρου «Μακεδονία».

Κατά πληροφορίες με τη νέα χρονιά ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για το θέμα.

Διαφωνίες και για την Ιερουσαλήμ από τους ΑΝΕΛ

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο φαίνεται πως οι ΑΝΕΛ διατηρούν συνολικά μια ξεχωριστή στάση. Το συμπέρασμα αυτό  προκύπτει και από τη χθεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στο ραδιόφωνο 24/7. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής σε σχέση με την ψήφο της ελληνικής πλευράς στον ΟΗΕ  για το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις  ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε πως «εγώ θα ήμουν σκεπτικός στο “όχι”. Εμείς έχουμε ένα αμυντικό δόγμα και ένα τόξο αυτή τη στιγμή. Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, έχουμε τεράστια συμφέροντα αμυντικά, γεωπολιτικά. Θα έπρεπε π.χ. να απέχουμε σε πρώτη φάση. Να μην πούμε “όχι”».

Σε καλό κλίμα το Σκοπιανό

Το τέλος εποχής για τον Νίκολα Γκρουέφσκι στη γειτονική χώρα έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για λύση στο θέμα του ονόματος ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, ωστόσο ο διπλωματικός πυρετός αναμένεται να ενταθεί από τη νέα χρονιά. Αισιόδοξος έχει δηλώσει και ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς, ενώ ενθάρρυνση υπάρχει  από την πλευρά του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι «η ΠΓΔΜ δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με κόκκινες γραμμές, αλλά προτιμά τα πράσινα φώτα». 

Συνάντηση με τον ομόλογό του είχε και ο Νίκος Κοτζιάς στις Βρυξέλλες  τονίζοντας  πως δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονόματος. Από τη στιγμή που πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και κάποιες κινήσεις «καλή θέλησης» από την πλευρά των Σκοπίων, όπως μετoνομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας ή απομάκρυνση αγαλμάτων που σηματοδοτούν αλυτρωτικές βλέψεις για τη χώρα μας, θεωρείται δεδομένο πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σε πολύ καλή βάση.

Στη  γειτονική χώρα, ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Όπως προέκυψε από δημοσκόπηση που έγινε στα Σκόπια, σύμφωνο με την αλλαγή ονόματος προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι το 35%, ενώ αντίθετο το 49%. Κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 10,3%.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και η πλευρά των Σκοπιών εμφανιστεί συναινετική, η Ελλάδα θα ξεμπλοκάρει το βέτο που είχε θέσει η κυβέρνηση Καραμανλή τον Απρίλιο του  2008 στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και για την ένταξή των γειτόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε διαφορετική περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να θέσει νέο βέτο το καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
 


σχετικα αρθρα