current views are: 13

28 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:49

Π. Σγουρίδης: «Υπάρχει η λύση του δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό»

Οι ΑΝΕΛ δεν θα δεχτούν στην ονομασία των Σκοπίων να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία”

Δημοσίευση 09:49’
αρθρο-newpost

Οι ΑΝΕΛ δεν θα δεχτούν στην ονομασία των Σκοπίων να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία”

Τη λύση του δημοψηφίσματος προτείνει για το Σκοπιανό ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση από τα κόμματα και τον ΠτΔ.

Ο κ. Σγουρίδης, μιλώντας στο Focus 103,6 επανέλαβε τη θέση των ΑΝΕΛ ότι δεν θα δεχτούν στην ονομασία των Σκοπίων να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία”, λέγοντας πως οι ίδιοι έχουν προτείνει το “Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων”.

«Η θέση που εξέφρασε ο κ. Καμμένος για την ονομασία των Σκοπίων δεν είναι καινούρια, εκφράστηκε από πολύ παλιά. Οι ΑΝΕΛ λέμε ότι το κράτος των Σκοπίων θα πρέπει να υπάρχει και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Η ένταξή του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι σημαντική. Θα πρέπει να υπάρχει όμως χωρίς αλυτρωτισμούς. Η πρότασή μας για το όνομα είναι Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων. Είναι ένας όρος ουδέτερος, αλλά με μία δυναμική, ως προς τη σχέση με τις άλλες χώρες» δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.

«Θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Υπάρχει διέξοδος. Στο δημοψήφισμα αυτό, αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα αποδεχθούμε την απόφασή του. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε με το σχέδιο Ανάν”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Τα βήματα είναι τα εξής: Πρώτα υπάρχει κυβερνητική διαπραγμάτευση, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συμφωνούν; Έρχεται μια διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και τα Σκόπια, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και αν αυτό το πράγμα οδηγεί σε αδιέξοδα, τότε ένα πράγμα υπάρχει, ο λαός. Δεν με φοβίζει το δημοψήφισμα. όπου μιλάει ο λαός δεν με φοβίζει. Το θέμα δεν πρέπει να το λύσει μόνο η κυβέρνηση, αλλά όλος ο πολιτικός κόσμος, τα κόμματα. Η θέση των ΑΝΕΛ για τη μη ύπαρξη του όρου Μακεδονία παραμένει και είναι ξεκάθαρη. Εμείς δεν ψηφίζουμε ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια, τέλος. Ας βγει και η αντιπολίτευση να πει τη δική της θέση” και κατέληξε:

Από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για το Σκοπιανό, περιμένουμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το ίδιο. Η κυβερνητική γραμμή πάντως, εκφράζεται από τον ΥΠΕΞ, όσο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις».


σχετικα αρθρα