current views are: 7

29 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση21:21

Συνέχεια στην αντιπαράθεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και νέοι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο 

Δημοσίευση 21:21’

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο 

Στα ύψη παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο με επίκεντρο τις διεργασίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, την ώρα που το εν λόγω ζήτημα συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το θέμα της ονομασίας, δεν διχάζει μονάχα τη γειτονική χώρα, αλλά και την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκε σήμερα, Παρασκευή, η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά, η αντιπαράθεση ήταν μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και της Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή τις πρόσφατες συνεντεύξεις που παραχώρησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες ημέρες και που έθεσε θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρξει μια ενιαία γραμμή για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ανέφερε πως «ημέρες εορτών καταλαβαίνουμε ότι της κ. Μπακογιάννη της λείπουν τα δώρα της Siemens, τα πληρωμένα δείπνα του κ. Χριστοφοράκου, ενώ μετά την αποπομπή της από τον αδελφό της νοσταλγεί τις εποχές που μετρούσε ο λόγος της και δεν μπορεί πλέον να την παρηγορήσει ούτε ο κουμπάρος της που ετοιμάζεται να απολογηθεί για το μισό ποινικό κώδικα».

«Της εύχομαι με το ξεχασμένο και αδήλωτο εκατομμύριο στο Λονδίνο να απαλύνει τον πόνο της. Όσον αφορά το όνομα των Σκοπίων ας αφήσει να το χειριστούν οι πολιτικοί προϊστάμενοί της κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης» καταλήγει ο κ. Καμμένος.

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε μέσω συνεργατών της, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» και πρόσθεσαν ότι «εάν αυτό δεν είναι κατανοητό, ο κ. Καμμένος να ανοίξει το λεξικό του Μπαμπινιώτη…».

Ενδοκυβερνητικών τριγμών συνέχεια

Παράλληλα με τις συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το εν λόγω θέμα συνεχίζει να διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους, καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εμφανίζονται με διαφορετική τοποθέτηση, ενώ και ανταλλάσσουν και αιχμές μεταξύ τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε αντιπαράθεση στον αέρα μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου. «Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια, κακώς, σε εθνικό θέμα», δήλωσε ο Γ. Κυρίτσης, και πρόσθεσε: Όλα τα εθνικά θέματα διχάζουν τις πολιτικές δυνάμεις οριζοντίως και όχι καθέτως. Σε κάθε περίπτωση τη διαπραγμάτευση την κάνει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών και την κατεύθυνση τη δίνει ο πρωθυπουργός. Εφόσον καταλήξουν σε κάποια λύση, θα προτείνει στη Βουλή τη λύση αυτή».

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να υπάρχει κοινή γραμμή ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, ο κ. Κυρίτσης τόνισε: «Εφικτό θα ήταν, αλλά σας είπα, αυτά τα ζητήματα διχάζουν.Εχει και μία σημασία να δούμε και τη στάση της ΝΔ» ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδιώκει εσωτερικά κομματικά οφέλη, χρησιμοποιώντας εθνικά θέματα.

Ο Δ. Καμμένος ενημερώθηκε… on air για τις δηλώσεις του κ. Κυρίτση και σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Αν δεν είναι εθνικό θέμα, τότε τι είναι;». Μάλιστα, αναφερόμενος στους «53+» είπε: «Τους έχουμε δώσει την πολυτέλεια να έχουν άποψη. Χωρίς εμάς δεν θα υπήρχαν οι ‘’53+’’ γιατί δεν θα υπήρχε κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, διατύπωσε την άποψη ότι η διαφωνία των ΑΝΕΛ, προκαλεί σοβαρό κυβερνητικό πρόβλημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι δικαίωμα του Πάνου Καμμένου και του κόμματος του να μη δέχεται τον όρο αυτό και να έχει τις ιδεολογικές του απόψεις, αλλά είναι και κυβερνητικό πρόβλημα, γιατί η άποψη αυτή του συγκυβερνήτη εγείρει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να είναι διχασμένη όταν θα επιχειρήσει να δώσει λύση σ’ αυτό το εθνικό πρόβλημα».

Μάλιστα διατύπωσε τον προβληματισμό του, αφενός για την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα το εν λόγω ζήτημα, αφετέρου για την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, σε συνολικότερο επίπεδο.


σχετικα αρθρα