current views are: 4

31 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:11

Ποιες είναι οι σχέσεις Ιερώνυμου και Εκκλησίας με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα

Σηματοδοτεί το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δημοσίευση 07:11’

Σηματοδοτεί το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η σχέση εκκλησίαςκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει περάσει από δεκάδες κύματα, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι αυτή την περίοδο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε καθεστώς μια ιδιότυπης εκεχειρίας. Τα θέματα που άναψαν τη σπίθα της αντιπαράθεσης, η οποία είχε κορυφωθεί επί υπουργείας Νίκου Φίλη ήταν πολλά: από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, μέχρι την αξιοποίηση και τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μάλιστα το καλοκαίρι η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κηφισιάς και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους πολίτες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαν διοργανώσει στη Νέα Ερυθραία και βίλα Κώστα, εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κ. Φίλης που για άλλη μια φορά επιτέθηκε στο θρησκευτικό θεσμό, φτανοντας στο σημείο να κατηγορήσει την εκκλησία της Ελλάδας για δίαυλους επικοινωνίας με την ακροδεξιά.

«Έχει παρατηρηθεί ότι η εργαλειοποίηση της θρησκείας ως δείκτη της εθνικής ταυτότητας και η επιβολή του κριτηρίου του αποκλεισμού συγκροτούν το υπέδαφος της σταθερής επικοινωνίας της Εκκλησίας  με την ακροδεξιά. Ο εθνικισμός, ο αυταρχισμός, ο λαϊκισμός και ο αποκλεισμός αποτελούν κεντρικό πλαίσιο αναφοράς του ακροδεξιού εκκλησιαστικού ή  κομματικού λόγου. Γι` αυτό και η επίσημη Εκκλησία αποφεύγει να συγκρουστεί με αυτές τις συμπεριφορές και τα πρόσωπα, ακόμη και όταν ανοικτά είχαν μετατραπεί σε προπαγανδιστές της Χρυσής Αυγής», είπε.

Ο κ. Φίλης δεν φαίνεται να ξέχασε και την απόφαση του κ. Τσίπρα να τον αποπέμψει από τον υπουργικό θώκο, έπειτα από το βέτο που όπως γράφτηκε, άσκησε στον πρωθυπουργό ο αρχιεπίσκοπος: «Μα ποιος υποστήριξε ποτέ ότι ο χωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας σημαίνει χωρισμό της Εκκλησίας από τους ανθρώπους; Γιατί ένας διοικητικού χαρακτήρα χωρισμός μετατρέπεται σε θέμα ιδιοπροσωπείας και ταυτότητας;», είπε πριν λίγους μήνες ο πρώην υπουργός στην ίδια εκδήλωση, σχολιάζοντας σε δηκτικό ύφος την άποψη του κ. Ιερωνύμου για το θέμα.

Ωστόσο, αν η σχέση του κ. Τσίπρα με την εκκλησία, που έχει χαρακτηριστεί υποκριτική, φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μια λεπτή ισορροπία την οποία υποβάλλει το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίστοιχη του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει το χαρακτηριστικό της ειλικρίνιας. Παραμονές των εορτών πέρασε στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας το γεγονός, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε μαζί με τον αρχιεπίσκοπο, τον βρεφονηπιακό σταθμό «Βαφειαδάκειον», στους Αγίους Αναργύρους.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρακολούθησε μαζί με τον κ. Ιερώνυμο, ανέφερε μπροστά του  για το ρόλο της Εκκλησίας: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, σε όλες της τις εκφάνσεις, προσφέρει ένα αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο έργο. Διαφυλάσσοντας σήμερα την κοινωνική συνοχή η οποία δοκιμάζεται, αλλά προσφέροντας και αξίες και ήθος σε μία κοινωνία η οποία συχνά αναζητεί προσανατολισμό» σημείωσε. Ο ίδιος έχει πει «ναι», στους διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας (το ισχύον καθεστώς), και δύο «όχι», στον διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας και σε όσους προσκολλώνται «όψιμα» στην Εκκλησία για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά τους σχέδια.

Αναφορικά με τον ίδιο τον κ. Ιερώνυμο, έχει ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που απέστειλε να αναγνωστεί σε όλους τους ιερούς ναούς κατά την χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. «Ὁ δρόμος πού ἀνοίγεται μπροστά μας εἶναι ὄντως δύσκολος. Ἡ Ἐκκλησία καλεῖται νά ἀναλάβει τίς εὐθύνες της. Νά εἶναι φορέας αὐτῆς τῆς εἰρηνικῆς ἐπανάστασης πού συντρίβει τό βράχο», ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας λίγο πιο κάτω: «Η Ἐκκλησία δέν ἔχει ἔργο τήν ἐξάσκηση ἐπιμέρους πολιτικῆς ἀλλά καλεῖται νά διαμορφώσει πολίτες μέ ἦθος. Καί ἐκεῖνοι, μετά, ξέρουν τί πρέπει νά κάνουν. Δέν εἶναι φορέας τῆς μιᾶς ἤ τῆς ἄλλης ἄποψης πού διαιρεῖ καί βασιλεύει, δίνοντας στό σκότος τή δύναμη. Καθῆκον εἶναι προφητικά νά ὁδηγεῖ ὡς ἀστέρας στή πηγή τοῦ φωτός».

Οι αναφορές αυτές για πολλούς, μπορεί να αποτελούν και ένα μήνυμα προς τον κ. Τσίπρα και την αρχή της ρήξης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Εἶναι καιρός νά σκεφτοῦμε πάλι τί εἴχαμε, τί χάσαμε καί τί μᾶς πρέπει. Τό μέλλον ἀπαιτεῖ ἀπό τούς πιστούς, ἀπό τήν Ἐκκλησία, ξανά, τήν προσφορά ἑνός ὁράματος. Μιᾶς κατεύθυνσης ζωῆς ἐλπιδοφόρας καί φωτισμένης. Ἄς τόν ὑποδεχτοῦμε λοιπόν στή ζωή μας ἐπιτρέποντας νά γεννηθεῖ στίς φάτνες τῶν καρδιῶν μας», είναι η φράση με την οποία έκλεισε το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο κ. Ιερώνυμος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τους καταλογίσει κάποιος ότι μίλησε πολιτικά, παρά τις σχετικές ερμηνείες.


σχετικα αρθρα