current views are: 12

1 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση17:17

2018: Νέα Δημοκρατία, έτοιμη για όλα για το, πιθανά, εκλογικό έτος

Εγρήγορση του κομματικού μηχανισμού και περιοδείες του Κ. Μητσοτάκη.

Δημοσίευση 17:17’

Εγρήγορση του κομματικού μηχανισμού και περιοδείες του Κ. Μητσοτάκη.

Υψηλό βαθμό ετοιμότητας του κομματικού μηχανισμού αλλά και ωρίμανση του προγραμματικού λόγου του κόμματος και προβολή του σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς στο επιτελείο της Ν.Δ. δεν αποκλείουν το 2018 να αποδειχθεί, όπως εκτιμάται, εκλογικό έτος.

Άλλωστε, το Σκοπιανό – όπου και καταγράφεται δυσαρμονία των δύο εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος – μνημονίου, συνιστούν δύο πολιτικά ορόσημα που μπορούν να πυροδοτήσουν εξελίξεις. Στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, η Ν.Δ. αυξάνει την πίεσή της διαμηνύοντας ότι δεν θα ψηφίσει, εάν δεν υπάρξει προηγούμενη συμφωνία των δύο κομμάτων που κυβερνούν, ενώ εις ότι αφορά το μνημόνιο στην Πειραιώς θεωρούν δεδομένο ότι η έξοδος κάθε άλλο παρά «καθαρή», όπως τη θέλει ο κ. Τσίπρας, θα είναι.

Υπό την έννοια αυτή, η επιλογή του κ. Τσίπρα να πατήσει, κατά περίπτωση, το κουμπί των εκλογών βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και στην Πειραιώς θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στον αποτελεσματικό και ασφαλή δρόμο της επαφής με τους πολίτες, αυξάνοντας τις περιοδείες και επισκέψεις του σε κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, με τελικό στόχο η Ν.Δ. να παραμείνει στην πρώτη γραμμή, να θέσει – όπου είναι δυνατό – τη δική της ατζέντα και, κυρίως, να αναδείξει τις εξειδικευμένες προτάσεις της για οικονομία και καθημερινότητα.

«Το αγκάθι»

Στη Ν.Δ. «διαβάζουν» μεν την προσπάθεια του Π. Καμμένου να απευθυνθεί σε πιο συντηρητικά και «εθνικά ευαίσθητα» ακροατήρια προκειμένου να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική του επιβίωση, πλην όμως δεν παραγνωρίζουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα δοκιμάσει και τη γαλάζια παράταξη.

Μπορεί μεν η γραμμή Καραμανλή από το 2007 (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων) να αποτελεί το σημείο ταύτισης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι όμως βέβαιο ότι πάντοτε υπάρχει διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, μεταξύ δηλαδή σεναρίων για το όνομα και μίας πραγματικής πρότασης που θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ή όχι από το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.  


σχετικα αρθρα