current views are: 4

2 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση10:08

Γ. Κύρτσος στο «Ακραίως»: Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια»

Τι είπε για την μείωση της φορολογίας και τον Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευση 10:08’

Τι είπε για την μείωση της φορολογίας και τον Μάριο Ντράγκι.

Για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την κατάσταση με τις τράπεζες μίλησε στο «Ακραίως» και στον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος. 

Όπως υποστήριξε: «Νομίζω θα ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα με κάποια καθυστέρηση για να ικανοποιηθούν οι δανειστές. Δεν τίθεται θέμα να μείνουμε σε ένα πρόγραμμα.  Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το δανειακό πρόγραμμα. Συνήθως όταν βγαίνεις από την επιτροπεία, βγαίνεις και από το μνημονιακό πρόγραμμα. Εμείς δεν θα βγούμε γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπογράψει μέτρα για το 2019 και το 2020, για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου κ.α.. Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Θα βγούμε και δεν θα έχουμε πρόβλημα, το πρόβλημά μας θα είναι σε δύο τρία χρόνια. Στην αρχή θα δείξουν όλοι καλή διάθεση. Θα δανειστούμε, με πολλαπλάσιο επιτόκιο. Θα βγούμε με το ζόρι από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Για το τι θα γίνει το 2020 και το 2021 μπορεί να κάνει ο καθένας τις εκτιμήσεις του». 

Ο ίδιος μίλησε για ανάγκη μείωσης της φορολογίας: «Το βασικό που λέει ο Κ. Μητσοτάκης και έχει δίκιο είναι ότι αν δεν μειώσουμε τους φόρους δεν θα πάμε μπροστά. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλάζουν φορολογική έδρα, οι μικρότερες πάνε Βουλγαρία. Ωστόσο, η μείωση της φορολογίας δεν λύνει όλα τα προβλήματα, θέλει επιστροφή καταθέσεων, θέλει εμπιστοσύνη». 

Σε σχέση με τις τράπεζες τόνισε: «Στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά η εκτίμηση είναι ότι τα stress tests θα οδηγήσουν σε καλό αποτέλεσμα. Δεν επίκειται κάποιου είδους οικονομική καταστροφή, όμως θα περάσουμε μια περίοδο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.  Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια. Θα πρέπει να διαγράψουν περιουσιακά στοιχεία. Ομως θα ξεκινήσουν από τα ψηλά και στη συνέχεια με τα πιο χαμηλά. Θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Το σύστημα μας έχει κάπως στη γωνία, αλλά δείχνει και κατανόηση. Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερει να συνεννοηθεί με τον Ντράγκι. Ο Ντράγκι έχει κάνει σε θαύματα σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία. Θα μπορούσε να κάνει κάποια ανοίγματα και στην Ελλάδα, αν είχε καλές σχέσεις». 

Στο ίδιο θέμα, επίσης, σημείωσε: «Οι επιθέσεις στον Γ. Στουρνάρα επιβαρύνει τη σχέση μας με τον Ντράγκι. Έριξαν στον Ντράγκι την κρίση του 2015. Υπήρξε μια αδιαφορία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον Λ. Παπαδήμο. Όλους αυτούς τους κανόνες, η κυβέρνηση τους έχει παραβεί. Το 2019 που θα αντικατασταθεί ο Ντράγκι από τον Γερμανό τραπεζίτη θα αλλάξουν δραματικά τα πράγματα».

 


σχετικα αρθρα