current views are: 5

2 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση14:21

Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Ανταλλαγή πυρών κυβέρνησης με αντιπολίτευση 

Δημοσίευση 14:21’

Ανταλλαγή πυρών κυβέρνησης με αντιπολίτευση 

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την παροχή ασύλου σε έναν εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Σύγκρουση Δ. Τζανακόπουλου – Μ. Σπυράκη

Την Τρίτη το πρωί, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους μετά από το σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

Επισήμανε, δε, ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η έκδοσή τους είχε να κάνει, μεταξύ άλλων, με τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα. Υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».

Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη τονίζει ότι «η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος».

«Η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η Κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της. Η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.», ανέφερε.

Ανταπαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κατηγόρησε την κ. Σπυράκη ότι δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. «Η κ. Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κ. Σπυράκη απάντησε άμεσα στον κ. Τζανακόπουλο, σημειώνοντας πως ο υπουργός «θα ήθελε προφανώς να γράφει και να εγκρίνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης».

Μ. Σπυράκη: Η διαδικασία για την παροχή ασύλου δεν έχει τελεσιδικήσει

Την ίδια στιγμή, αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

«Η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος» τονίζει η κ. Σπυράκη και συνεχίζει:

«Η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η Κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της. Η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.». 

Α. Λοβέρδος: Μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ αξιωματικούς σε τρίτη χώρα

Από την πλευρά του, ένα ιδιαίτερο σενάριο για την έκδοση των τούρκων αξιωματικών ανέφερε σήμερα ο κ.εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς σε τρίτη χώρα και από εκεί να καταλήξουν στην Τουρκία.  Μάλιστα, σημείωσε πως αυτή μπορεί να είναι η λύση που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. 

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε,επίσης, πως το άσυλο θα ήταν η λογική λύση με δεδομένο ότι ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε την έκδοση των αξιωματικών, προσθέτοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πει τι πρόκειται να κάνει με τους οκτώ.
Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για «δουλική σπουδή» της κυβέρνησης να προσβάλει την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό.

Κ. Χρυσόγονος: «Δεμένη» η απόφαση για τον Τούρκο αξιωματικό

Παράλληλα, μιλώντας στο ”Ακραίως” και στον Τάκη Χατζή σήμερα στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος, υποστήριξε ότι είναι πολύ δεμένη νομικά η απόφαση για τον Τούρκο αξιωματικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Σχεδιασμός από την μεριά της κυβέρνησης δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γίνονται απλά προσπάθειες για κατευνασμό της Τουρκικής πλευράς. Από νομικής πλευράς, είναι μια πολύ δεμένη απόφαση που δεν πρόκειται να πέσει. Είναι απαράδεκτο η νομική διαδικασία του ασύλου να μετατρέπεται σε bullying από την Τουρκία σε βάρος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 


σχετικα αρθρα