ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς υποδέχτηκε η Άγκυρα την πρόταση του Στ. Κοντονή για τους τούρκους αξιωματικούς

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2018, 20:12 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2018, 21:14
Facebook Twitter Whatsapp

Βασικό αίτημα παραμένει η έκδοσή τους στην Τουρκία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θετικά φαίνεται να υποδέχτηκαν στην Άγκυρα την πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να δικαστούν στην Ελλάδα οι τούρκοι αξιωματικοί που έφτασαν στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικό σταθμός ΣΚΑΪ, η τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζει αρνητικά την εν λόγω πρόταση – που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας- αν και όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη, βασικό αίτημα παραμένει η έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

Πάντως, η φόρμουλα που πρότεινε ο κ. Κοντονής δεν φαίνεται να αφήνει αδιάφορη την Άγκυρα, η οποία ωστόσο αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ίδιες πηγές δήλωναν στον ΣΚΑΪ, ότι η εν λόγω πρόταση είναι ένα θετικό βήμα και για τις δύο χώρες, ώστε να επιλυθεί η αντιπαράθεση.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κοντονής είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο στο ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι τούρκοι αξιωματικοί. «Εγώ θεωρώ», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής, «ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί μπορούν να δικαστούν και στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα». 

«Η Δικαιοσύνη θα κρίνει την προσφυγή του αρμόδιου υπουργού περί της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής, έχει γίνει πολλή φασαρία για το τίποτα» σημείωσε και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να δικάσει τους Τούρκους μόνο εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Άγκυρα

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η δυνατότητα εκ της ποινικής νομοθεσίας οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.  «Αυτή είναι η δική μου άποψη, και μελετάται από την κυβέρνηση» αποσαφήνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης