current views are: 8

5 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση05:28

Πώς αποδομεί τα τρία βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μητσοτάκης

Στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βάζει το κόμμα του τα θέματα στην πολιτική ατζέντα

Δημοσίευση 05:28’

Στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βάζει το κόμμα του τα θέματα στην πολιτική ατζέντα

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλεόν στο 2018 η ΝΔ, με το σύνθημα να το έχει δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ημέρες νωρίτερα από βήμα του 11ου Συνεδρίου της κεντροδεξιάς παράταξης. Στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βάζει το κόμμα του τα θέματα στην πολιτική ατζέντα, με ταυτόχρονη αποδόμηση όμως της επιχειρηματολογίας του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα στελέχη της οδού Πειραιώς, τα τρία βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι τα εξής: Πρώτον, ότι η οικονομία υπεραποδίδει, δεύτερον, ότι  βγαίνουμε από τα Μνημόνια και τρίτον, ότι όλα αυτά έχουν κοινωνικό πρόσημο. Στόχος της ρητορικής που θα αναπτύξουν τη νέα χρονιά ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, είναι να αποδείξουν ότι και οι τρεις ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Αυτό θα γίνεται καθημερινά και μέσα από το δημόσιο λόγο των στελεχών και από τις ανακοινώσεις που θα βγάζει η ΝΔ.

Σχετικά με το πρώτο, από την οδό Πειραιώς επισημαίνουν ότι η οικονομία, όχι μόνο δεν υπεραποδίδει, αλλά αντιθέτως πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο όλων το ρυθμό ανάπτυξης. Και επικαλούνται συγκεκριμένα στοιχεία: Ο στόχος του 2017 για το ρυθμό ανάπτυξης, ήταν 2,7%.  Αναμένεται να κλείσει γύρω στο 1,3 στο 1,4 % – 1,5%, εάν έχουμε ένα εξαιρετικά καλό τέταρτο τρίμηνο. Δηλαδή στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. «Κάθε δύο μήνες έχουμε αναθεώρηση των στόχων προς τα κάτω, όταν την ίδια περίοδο σε όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουμε αναθεώρηση των στόχων της ανάπτυξης προς τα πάνω», τονίζουν.

Αναφορικά με το δεύτερο, σημειώνουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, έχει ήδη βάλει τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ., με  δέσμευση για μείωση του  αφορολόγητου, για μείωση των συντάξεων και με δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. ‘Για ποια «καθαρή έξοδο» μιλούν λοιπόν, όταν υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018;», ρωτούν από την αξιωματική αντιπολίτευση. ” Ήδη στελέχη της Κομισιόν μιλούν ανοιχτά για κάτι που μοιάζει με  νέο Μνημόνιο, που το βαφτίζουν «υβριδικό»“, προσθέτουν.

Τέλος, για το τρίτο επιχείρημα της κυβέρνησης, που αφορά στο κοινωνικό πρόσημο, από τη ΝΔ υπογραμμίζουν, αναφερόμενοι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «επέβαλαν 27 νέους φόρους, προσώρησαν σε 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, μείωσαν 2 φορές, το αφορολόγητο, μείωσαν τους δικαιούχους και τα ποσά του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και του επιδόματος θέρμανσης , μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και τις παροχές ασθένειας και τώρα ξεκίνησαν και τους πλειστηριασμούς όλων των κατοικιών, ακόμα και των λαϊκών. Ποιους πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους», σημειώνουν από τη ΝΔ.


σχετικα αρθρα