ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλυμνος: Επιδότηση εισιτηρίων υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας στους νησιώτες

Δημοσίευση 6 Ιανουαρίου 2018, 14:16 / Ανανεώθηκε 6 Ιανουαρίου 2018, 14:55
Κάλυμνος: Επιδότηση εισιτηρίων υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας στους νησιώτες
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόγραμμα επιδοματικής βοήθειας για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και τις εμπορικές μεταφορές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόγραμμα επιδοματικής βοήθειας για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και τις εμπορικές μεταφορές από και προς τα νησιά προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα δημοσιευτεί το πόρισμα μελέτης από τα συναρμόδια υπουργεία, το οποίο θα προβλέπει επιδοτήσεις για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μόνιμων κατοίκων των νησιών και ανάλογη οικονομική στήριξη για τους εμπόρους που μεταφέρουν μέσω της θάλασσας αγαθά από και προς τα νησιά.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και σε πρώτη φάση θα αφορά μόνον τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην επέκταση των επιδοτήσεων σε όλα τα νησιά της χώρας από το 2019.

Η εξάμηνη φετινή υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να κοστίσει περίπου 50 εκατομμυρία ευρώ, όμως η γεωγραφική και χρονική διεύρυνση από το 2019 αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το κόστος, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει ήδη εξασφαλίσει την συγκατάθεση των θεσμών. Προσέθεσε ότι η ελληνική πρόταση έχει προωθηθεί με επιτυχία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην υπάρξει βέτο από το τμήμα ανταγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι τον επόμενο χρόνο θα λειτουργήσει στην Κάλυμνο η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, επιδοκιμάζοντας την πρόταση του δημάρχου για στέγαση στο παλιό παρθεναγωγείο.

Aλ. Τσίπρας: Από το 2019 και μετά θα αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσά

«"Μέρα μέρωσε, τώρα που ξημερώνει", αυτή είναι σήμερα η αλήθεια για την χώρα μας. Επιτέλους ξημερώνει μια καινούργια, καλύτερη μέρα για τον τόπο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που εξήγγειλαν έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, «εμείς δεν το εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε, βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τα μνημόνια».

Απαντώντας σε ένα αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, ο πρωθυπουργός εξήγησε πώς γίνεται πράξη η υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησα ή τα νησια του Ανατολικού Αιγαίου αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσά».