current views are: 5

7 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση06:44

Εξάντληση της τετραετίας με «κλεφτές ματιές» στην Κεντροαριστερά

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν μελλοντική συμπόρευση – Κομβικό το συνέδριο του νέου φορέα τον Μάρτιο

Δημοσίευση 06:44’

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν μελλοντική συμπόρευση – Κομβικό το συνέδριο του νέου φορέα τον Μάρτιο

Το 2018 για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου  θα φανεί αν στο πολιτικό πεδίο υπάρχει πρόσφορο έδαφος και προοπτική για το «χτίσιμο» νέων συνεργασιών.

Οι ΑΝΕΛ έχουν μείνει ο μόνος σταθερός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είναι λίγα τα στελέχη, ειδικά από τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που θεωρούν πως αυτή η συνεργασία έχει ημερομηνία λήξης. Ο προβληματισμός δεν προέρχεται από την πρόσφατη διάσταση απόψεων για την ονοματολογία των Σκοπίων ούτε από την άσχημη δημοσκοπική εικόνα των ΑΝΕΛ. Η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 αλλάζει το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης και συνεπώς  η συμπόρευση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο θα πρέπει να στηριχθεί σε νέες βάσεις.

Το ερώτημα αν ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς μπορεί να αποτελέσει έναν εν δυνάμει σύμμαχο μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά στο τραπέζι, με μια σειρά από στελέχη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να πραγματοποιούν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.  

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι ένας πρώτος σταθμός, καθώς εκτιμάται  πως ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος μπορεί να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο σε αρκετούς δήμους ή ακόμα και σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας. Το βλέμμα είναι στραμμένο στο ιδρυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου, αφού αρκετοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν ότι  με την ιδεολογική διακήρυξη του νέου φορέα και με τις προγραμματικές προτάσεις του το «Κίνημα Αλλαγής» θα απομακρυνθεί από τη ΝΔ προχωρώντας σε μια διακριτή και ανεξάρτητη πολιτική πορεία.

Τα διψήφια ποσοστά που έχει καταγράψει η Φώφη Γεννηματά  στις  τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση με τα στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις μετρήσεις να θεωρούν πως η συσπείρωση του κόμματος δεν απειλείται από τον νέο φορέα. Το γεγονός, ωστόσο πως η μετακίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο του κέντρου είναι πιο εύκολη από την προσχώρηση στη ΝΔ έχει προκαλέσει σκεπτικισμό για το τι μέλλει γενέσθαι  με  τους πρώην  ψηφοφόρους  της Κουμουνδούρου που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παραμένουν στην «πίτα» των αναποφάσιστων.

Όσοι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει το χρόνο, αλλά και την ελευθερία των κινήσεων από τους εταίρους να «πάρει κεφάλι» από τη ΝΔ και θα χάσει «στο νήμα» τις εκλογές όποτε και αν γίνουν,  βλέπουν από τώρα τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί  με την απλή αναλογική. Σε αυτό το σενάριο η οικοδόμηση «δεσμών» με την Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσε να επαναφέρει πολύ γρήγορα τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας στο πλάι του, αυτή τη φορά, έναν κυβερνητικό εταίρο πιο κοντά του ιδεολογικά, που δεν θα προκαλεί  τη δυσφορία  αξιωματούχων από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στο εξωτερικό.

Με δεδομένη τη φιλοδοξία της Φώφης Γεννηματά να ανατρέψει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, για να αποκτήσουν πολιτικό αντικείμενο οι  συζητήσεις με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς πρέπει να «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι». Με αυτό το σκεπτικό για να αποτυπωθούν οι νέες ισορροπίες κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν, μιλώντας στο newpost.gr, πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.


σχετικα αρθρα