ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας στις «Ιστορίες» για τους «8»: Ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες

Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2018, 22:41 / Ανανεώθηκε 10 Ιανουαρίου 2018, 16:12
Γ. Μουζάλας στις «Ιστορίες» για τους «8»: Ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

«Φτύσαμε αίμα για να φτιάξουμε καλή τη Μόρια»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την θέση του αναφορικά με στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών έκανε γνωστή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας και στις φήμες που τον θέλουν να γνώριζε μια ημέρα πριν ότι θα χορηγηθεί άσυλο σε έναν εκ των «8».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε εμμέσως σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά ότι γνώριζε για την χορήγηση ασύλου δηλώνοντας «Ισχύει από τη γραφειοκρατική του άποψη και υποκρύπτει  κάτι πίσω. Τι υποκρύπτει από πίσω; Ότι υπάρχει ένας μηχανισμός παρέμβασης στη Δικαιοσύνη που κάθεται άγρυπνος, προσπαθεί να επηρεάσει δικαστές, επιτροπές, δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Εμείς είμαστε κράτος Δικαίου, εφαρμόζουμε το Δίκαιο. Αυτό είπε ο αρχηγός κι εγώ σαν υπουργός αυτό κάνω. Δε συμφώνησα με αυτήν την απόφαση.»

«Δεν είχα εγώ κάποιον φρουρό από πάνω από την Επιτροπή να δούμε πότε βγήκε, πότε θα πάει, πότε δε θα πάει, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω. Βγήκε όμως. Το μάθαμε αργά. Με βάση τη γραφειοκρατία θα μπορούσαμε να το έχουμε μάθει νωρίτερα» είπε ο υπουργός  συμπληρώνοντας «Τι έγινε λοιπόν; Βγήκε μία απόφαση. Αυτήν η απόφαση εμείς την εφεσιβάλαμε με βάση το Κράτος Δικαίου. Όπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες

«Εγώ δε λέω ότι είναι πραξικοπηματίες» ανέφερε ο κ. Μουζάλας τονίζοντας ότι η διαδικασία θα πάει μέχρι το τέλος και σημειώνοντας ότι θα γίνει ότι αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Ερωτηθείς, για το αν νιώθει άβολα που είναι ο άνθρωπος που έκανε αυτήν την έφεση, εκείνος απάντησε αρνητικά.

Όσο για το αν πιστεύει ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί εμπλέκονται στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου απάντησε «Δε μπορώ να κάνω καμία παρέμβαση. Εγώ και η κυβέρνηση δε λέει σε κανέναν δικαστή «κάνε αυτό ή κάνε το άλλο». Λέει «να εξαντλήσουμε τη δικαστική διαδικασία. Γιατί αυτό είναι παράξενο; Νομίζω ότι στα πλαίσια του να πέσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει ο καθένας μία δική του ιστορία. Δε μπορώ να το καταλάβω. Μία κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει τον Νόμο. Υποχρεούται να μη βγει έξω από τα πλαίσια του Νόμου. Δε βγήκε. Έκανε έφεση. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει το άλλο δικαστήριο.»

Σε ερώτηση για το αν η έφεση έγινε για λόγους εθνικού συμφέροντος, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι «η έφεση έγινε και επειδή όσον αφορά εμένα που την υπέγραψα, θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δε δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες. Επομένως, θα ήθελα μία τελική απόφαση για το αν αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν σε πραξικόπημα ή όχι. Να σας θυμίσω τον Μπόλαρη; Είμαστε στην ίδια γενιά που τον κυνηγούσαμε από τη Σαουδική Αραβία στη Λατινική Αμερική και θέλαμε να μην πάρει άσυλο και όλα αυτά. Οι νεότεροι δεν τα ξέρουν. Το «συμμετέχω σε πραξικόπημα» είναι πολύ βαρύ πράγμα.»

Προσφυγικό

Σε ότι αφορά το ζήτημα της Μόριας για το οποίο έχει δεχθεί σωρεία κατηγοριών λόγω των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο Κέντρο φιλοξενίας, ο κ. Μουζάλας τόνισε «η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή». Σε ερώτηση για το νιώθει ντροπή γι’ αυτό που αντικρίζει, απάντησε «Εγώ θα σας έλεγα ότι ένας άνθρωπος με τη δική μου ευαισθησία νιώθει μια μεγαλύτερη ευθύνη, και με το δικό μου παρελθόν. Ανάλογα επίσης, πότε βλέπετε… μέχρι 20 Αυγούστου, η Μόρια δεν ήταν αυτό που βλέπετε. Από 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε.»

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε κακόβουλη την θεωρία που τον θέλει επίτηδες να διατηρεί αυτή την κατάσταση στη Μόρια προκειμένου να δυσφημεί τον προορισμό. «Κατά την άποψή μου εξυπηρετεί ιδεολογήματα και μία αντιπολίτευση από τα Αριστερά. Είναι έξω από την προσωπική μου λογική, είναι έξω από τη λογική της Κυβέρνησης, και είναι έξω αν θέλετε και από τη ζωή μου. Εάν ήταν αυτό δε θα είχαμε «φτύσει αίμα» να φτιάξουμε καλή τη Μόρια. Να σας πω κάτι. Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και ξανά μανά θα την ξαναφτιάχνουμε.»

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί στη Μόρια, ένα ερώτημα που του τέθηκε και στο παρελθόν, ο υπουργός ανέφερε «Είναι μία ερώτηση που έγινε και μετά παραποιήθηκε η απάντησή μου πάρα πολύ. Εγώ δήλωσα, και ελπίζω να μην παίξει πάλι, όχι από εσάς αλλά από άλλους, ότι ο Μουζάλας δεν θέλει να απαντήσει, ότι το μόνο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην έχουμε νεκρούς». Εν συνεχεία πρόσθεσε «ότι θεωρείται φυσικό και δεν θαυμάζεται, συγχωρέστε μου τη λέξη, ότι μέσα σε 1,5 εκατομμύριο που πέρασαν από τη χώρα μας, δεν είχαμε επιδημίες, δεν είχαμε αρρώστιες, δεν είχαμε παρά ελάχιστους θανάτους που να οφείλονται σε συνθήκες, και που της Μόριας, κατά πάσα πιθανότητα οφείλονταν στις συνθήκες.»

«Δεν είναι φυσιολογικό αυτό μέσα στη μετανάστευση. Εάν δηλαδή δει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα, δεν απαλύνεται ο πόνος μου για τους θανάτους, γιατρός είμαι, είναι απέραντος. Εγώ είμαι και γυναικολόγος. Δίνουμε 20 ώρες μάχη για να γεννήσει μια γυναίκα, δεν κάθομαι απέναντι στο θάνατο περιφρονητικά. Αλλά είναι αυτό το χαρακτηριστικό της περιόδου, ή το χαρακτηριστικό της περιόδου, η μοναδική αν θέλετε πρωτιά, είναι ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, 60.000 άνθρωποι, είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.»

 Για το αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ακόμη σαν όπλο ή  μοχλό πίεσης σε Ευρώπη και Ελλάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε «απαιτούμε από τον κ. Ερντογάν όπως και απαιτούμε από την Ε.Ε. να εφαρμόσουν τη δική τους συμφωνία. Ο καθένας να ανταποκριθεί σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Και εκεί πέρα δε μας παίρνει να γείρουμε ούτε προς τη μία πλευρά ούτε προς την άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι από τον Αύγουστο και μετά, από την πλευρά της Τουρκίας, η ροή αυξήθηκε. Όχι τόσο σημαντικά ώστε να πούμε ότι δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, αλλά αρκετά σημαντικά ώστε να μας δημιουργήσει προβλήματα.»