Για τη Ρώμη ταξιδεύει σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας όπου πραγματοποιείται η 4η Σύνοδος των χωρών του Νότου με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να πρωτοστατεί στις προσπάθειες να δοθεί  ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Με τα ελληνουτουρκικά να απασχολούν το κυβερνητικό στρατόπεδο ο  κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και να βάλει στο τραπέζι την ανάγκη εξεύρεσης  δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις εργασίες των Συνόδων των χωρών του Νότου στόχος των 7 ηγετών είναι η δημιουργία νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται τη σύνταξη μιας διακήρυξης που θα προωθεί μια κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, ενώ θα τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και ενίσχυση των δημοκρατικών δεσμών.  Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο νόημα ενόψει της άτυπης συνόδου Κορυφής στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά και τη τακτικής διήμερης συνεδρίασης του Μαρτίου.

Οι ηγέτες του νότου υποστηρίζουν παράλληλα και  νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, αλλά και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης γραμμής.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο συμμετέχουν,  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και  ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Αντόνιο Κόστα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

16.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.
19.00-19:45: Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.
19.50-20.00: Οικογενειακή φωτογραφία                      
20.00-20.30: Κοινές δηλώσεις στον Τύπο
20.30-22.00: Δείπνο εργασίας των ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο