Στις κατηγορίες της τουρκικής αντιπολίτευσης περί παραχωρήσεων υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο απαντά με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Επί κυβέρνησης Ερντογάν δεν παραχωρήσαμε καμία βραχονησίδα του Αιγαίου στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απείλησε με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα νησιά του Αιγαίου κάτω από τη μύτη μας είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού».

«Τα χάρισες εσύ αυτά τα νησιά», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θέλει να… καταλάβει 18 ελληνικά νησιά. «Όπως ο Ετζεβίτ πήρε την Κύπρο εγώ θα πάω και θα πάρω τα νησιά που έχει υπό την κατοχή της Ελλάδα», δήλωσε ξανά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Toύρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον έχουν πληγεί από την απόφαση των ΗΠΑ, να μην επιτρέψουν την έκδοση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς και από την αμερικανική ενίσχυση με όπλα των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG στη Συρία, τις οποίες θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο, ο Μ. Τσαβούσογλου προσέθεσε επίσης ότι οι σχέσεις των νατοϊκών συμμάχων ενδέχεται να πληγούν περαιτέρω σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διορθώσουν τα λάθη τους.