current views are: 12

10 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:56

Τα κοινωνικά επιδόματα, η Θ. Φωτίου και οι… εκρήξεις!

Εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων από τις οργανώσεις των πολυτέκνων και των μηνυμάτων που στέλνονται προς τους βουλευτές, οι τελευταίοι είχαν πολλά να πουν για τον τρόπο που η υπουργός έκανε την κατανομή των κοινωνικών επιδομάτων σε οικογένειες με παιδιά.

Δημοσίευση 12:56’

Εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων από τις οργανώσεις των πολυτέκνων και των μηνυμάτων που στέλνονται προς τους βουλευτές, οι τελευταίοι είχαν πολλά να πουν για τον τρόπο που η υπουργός έκανε την κατανομή των κοινωνικών επιδομάτων σε οικογένειες με παιδιά.

Εντάσεις, τριβές και κυρίως… συζητήσεις προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θεανώς Φωτίου, για την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων σε οικογένειες με παιδιά.

Σε μια φαινομενικά ήρεμη συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί ανέλυσαν χωρίς προβλήματα στους βουλευτές τα προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, δημιουργήθηκε σοβαρό ζήτημα με την κατανομή των κοινωνικών επιδομάτων. Και αυτό γιατί ενώ αυξάνεται το κονδύλι, υπάρχουν περικοπές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους που ξεκινούν τελικώς από χαμηλότερα επίπεδα αυτών που είχαν αρχικά γίνει γνωστά.

Έτσι, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων από τις οργανώσεις των πολυτέκνων και των μηνυμάτων που στέλνονται προς τους βουλευτές, οι τελευταίοι είχαν πολλά να πουν για τον τρόπο που η υπουργός έκανε την κατανομή. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ενώ η ενημέρωση των αρμόδιων υπουργών είχε τελειώσει, η κυρία Φωτίου παρέμεινε με βουλευτές, προκειμένου να ακούσει τις παρατηρήσεις τους και να δώσει εξηγήσεις.

Επίσημα ενστάσεις διατύπωσαν αρκετοί βουλευτές, όπως ο Γιώργος Δημαράς, Χρ. Μπγιάλας, Γ. Ξυδάκης, Σπ. Λάππας. Ωστόσο, γκρίνιες και σούσουρα ακούγονταν από πολλούς σε ιδιωτικές συνομιλίες και στους διαδρόμους της Βουλής μετά τη λήξη ή και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΠΕΚΕ.

Η κριτική που ασκήθηκε αφορούσε στο ότι δεν γίνεται να υπάρχει αυξημένο κονδύλι για τα επιδόματα και να εμφανίζονται μειώσεις σε αυτά. 

«Αν το πρόβλημα ήταν αυτά τα 50 εκατ. ευρώ τότε ας τα παίρναμε από το κοινωνικό μέρισμα», είπε σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτής που έλαβε το λόγο. 

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως η κουβέντα πήγε να ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό που η υπουργός έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «έτσι και αλλιώς αυτοί είναι δεξιοί» και πως «όλο αυτό δε θα μας λύσει το δημογραφικό πρόβλημα».

«Αυτά είναι χρήματα που οι πολύτεκνοι τα δίνουν για να πληρώσουν φροντιστήρια ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης», απάντησε έτερος βουλευτής με συνάδελφό του να προσθέτει: 

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε μια λογική αντιπαράθεσης των κοινωνικών ομάδων. Να κάνουμε μειώσεις στους πολύτεκνους και να δίνουμε σε αυτούς με λιγότερα παιδιά». 

Από τη συζήτηση πάντως δεν φάνηκε να διαμορφώνεται κλίμα κατανόησης με ορισμένους, όμως να επιμένουν πως υπάρχει χρόνος αλλά και πλάνο προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές και να λυθεί το πρόβλημα.


σχετικα αρθρα