current views are: 11

10 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση14:20

Σύγκρουση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο – Βολές για το «κατεπείγον» και τις απεργίες

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαδικασία του επείγοντος 

Δημοσίευση 14:20’

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαδικασία του επείγοντος 

Με αιχμές και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και επίδικο το μικρό χρονικό περιθώριο συζήτησης, ξεκίνησε στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Όπως εξήγησε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη να έχει συνταχθεί από τα τεχνικά κλιμάκια η έκθεση συμμόρφωσης.

Ωστόσο οι διευκρινήσεις του υπουργού δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, η οποία σύσσωμη κατήγγειλε τη διαδικασία. «Το 2018 ξεκινά στραβά γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απαξίωση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Δήμας ο οποίος σημείωσε πως τις καταληκτικές ημερομηνίες τις γνώριζε ο υπουργός εδώ και μήνες αλλά δεν έφερε το νομοσχέδιο στην ώρα του. «Έχετε διατάξεις που δε συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα», είπε.

«Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να φέρει αλλαγές σε κομμωτές και μανικιουρίστες μέχρι και την απεργία που ανυπομονεί η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει, όπως και άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις», είπε από τη πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε: «Προτείνουμε να βγουν αυτά που δεν χρειάζονται μέχρι τη Τρίτη και να συζητήσουμε τα υπόλοιπα με τη διαδικασία αυτή!».

Ακόμα, επιθετικός προς τη κυβέρνησης ήταν και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος που δήλωσε πως «δε μας κάνει καμία εντύπωση που η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη διαδικασία». «Είναι η γνωστή μνημονιακή τακτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες και μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί! Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προαπαιτούμενο αλλά και μη! Είναι προαπαιτούμενα ταξικά που εξυπηρετούν τις ανάγκες καπιταλιστικής ανάπτυξης τσακίζοντας ζωής λαϊκών τάξεων. Πρέπει να αποσυρθεί», είπε και έκανε ειδική αναφορά στη διάταξη για τις απεργίες λέγοντας ότι επιδιώκει να «τσακίσει το δικαίωμα εργατικής τάξης».

Αντίθετοι στη διαδικασία του επείγοντος εμφανίστηκαν και οι Μ. Γεωργιάδης και Γ. Μαυρωτάς από την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι αντίστοιχα, επικαλούμενοι τις άσχετες όπως είπαν διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και το περιθώριο που υπήρχε από την διαμόρφωση από καιρό της λεγόμενης τεχνικής συμφωνίας (SLA).

Απαντώντας πάντως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως τουλάχιστον το 98% των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι εντός των προαπαιτούμενων σημειώνοντας ότι «η δουλειά μεταξύ της διαμόρφωσης του SLA και της μετατροπής του σε νομοσχέδιο είναι τεράστια! Το θαύμα είναι που το κάναμε στο σωστό χρόνο».

Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε μάλιστα να αφήσει και αιχμές κατά του κ. Δήμα λέγοντας πως ήταν βουλευτής το 2012 που επί ΝΔ, αντίστοιχο νομοσχέδιο κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε δύο μέρες με ένα άρθρο, ενώ άλλαξε μια βδομάδα αργότερα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Να είστε πιο προσεκτικοί γιατί αυτά δεν δείχνουν σοβαρότητα», είπε.

«Θυμηθείτε τι λέγατε και τι κάνετε τώρα! Είναι υποκρισία όταν μιλάτε για μετριοπάθεια! Κάντε τη κριτική σας», αντίτεινε ο κ. Δήμας σε αυτό το πρώτο μικρό αλλά χαρακτηριστικό κύκλο αντιπαράθεσης.

Επί της ουσίας πάντως η πρόταση περί της επείγουσας διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου έγινε αποδεκτή όπως συμβαίνει πάντοτε άλλωστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις.


σχετικα αρθρα