ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Είχαμε δίκιο με τις άδειες - Οι μέτοχοι έχουν την πλήρη ευθύνη στο Mega»

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2018, 09:24 / Ανανεώθηκε 12 Ιανουαρίου 2018, 12:43
Ν. Παππάς: «Είχαμε δίκιο με τις άδειες - Οι μέτοχοι έχουν την πλήρη ευθύνη στο Mega»
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

" Υπάρχουν όρια στο πόσα κανάλια μπορεί να σηκώσει η αγορά και επιβεβαιωθήκαμε"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δικαιωμένος αισθάνεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, από την εξέλιξη της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, όπου χθες έληξε η προθεσμία υποβολής πρότασης υποψηφιότητας και υπήρξε ενδιαφέρον για τις 6 από τις 7 διαθέσιμες άδειες.

«Αποτυπώθηκε αυτό που λέγαμε καιρό: Υπάρχουν όρια στο πόσα κανάλια μπορεί να σηκώσει η αγορά και επιβεβαιωθήκαμε. Πάει περίπατο η παραφιλολογία. Γίναμε δεκτές μιας επιχειρηματολογίας που αποδείχτηκε ότι δεν ευσταθεί», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δήλωσε ευχαριστημένος από τη διαδικασία, ενώ για την έβδομη άδεια για την οποία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, διευκρίνισε: «Ο νόμος προβλέπει αυτό το ενδεχόμενο. Η άδεια μένει «ορφανή». Θα επαναπροκηρυχθεί όταν εμφανιστεί ενδιαφέρον από κάποια νομική προσωπικότητα. Αν δεν υπάρξει, αυτή η άδεια μεταπίπτει σε θεματική, οι οποίες έπονται».

Ερωτηθείς για τους τίτλους τέλους στο Mega, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι είναι καθαρή ευθύνη των επιχειρηματιών – μετόχων του καναλιού: «Είχαν την ευκαιρία για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι του καναλιού είναι τα θύματα, δούλευα επί μήνες απλήρωτοι, αν και το Mega εισέπραττε από τη διαφήμιση. Εμείς θα ενεργοποιήσουμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίας για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Είχαμε μιλήσει για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και είχαμε δεχτεί σκληρή κριτική, ακόμη και από στόματα που θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικά».

Σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους μετόχους του Mega, ο κ. Παππάς αρκέστηκε να πει: «Η ανακοίνωση της επιχειρηματικής απόφασης ήρθε λίγη ώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ να αρνηθεί να αναβάλλει τον διαγωνισμό μετά τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο».

Μιλώντας για το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τώρα στο τηλεοπτικό τοπίο τόνισε: «Είχαμε τη ΝΕΡΙΤ, που έκλεισε βιαίως,  και τα υπόλοιπα κανάλια που λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Αλάθητος δεν είναι κανείς. Μεγάλο λάθος όμως δεν κάναμε κανένα. Ήμασταν ενώπιον ενός συνταγματικού αδιεξόδου και ταυτόχρονα είχαμε μια ρυθμιστική αρχή χωρίς νόμιμη σύνθεση. Κληθήκαμε να επιλύσουμε ένα νομικό αδιέξοδο».

"Δεν κινδυνεύει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας"

Αναφερόμενος στις ραδιοφωνικές άδειες, είπε: «Δεχόμασταν πιέσεις να αδειοδοτήσουμε το αναλογικό ραδιόφωνο. Έχουμε 1.000 σταθμούς όταν σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν 12.500. Η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο θα είναι σταδιακή και ομαλή, δεν χρειάζεται να επικρατεί ανησυχία. Θα γίνει όπως γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχουμε μια κατάσταση αντίστοιχη της τηλεόρασης. Το φάσμα για το ψηφιακό ραδιόφωνο θα χωράει πολύ περισσότερα», ενώ ξεκαθάρισε ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση: «Δεν υπάρχει δυνατότητα ειδικής μεταχείρισης. Θα υπάρξουν όμως πρόνοιες στον νόμο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός, είπε: «Υπάρχουν δυνατότητες να διασφαλίσουμε ότι κανέναν σταθμός που παράγει κοινωνικό έργο, πχ η Εκκλησία, δεν θα κινδυνεύσει».

"Το ΠΑΜΕ αντιδρά για επικοινωνιακούς λόγους"

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε «ασύμμετρες» τις αντιδράσεις του ΠΑΜΕ με τον απεργιακό νόμο, υποστηρίζοντας ότι η δράση του Μετώπου γίνεται «για επικοινωνιακούς λόγους. Μια τακτική που επιλέγεται λόγω πολιτικών προτεραιοτήτων και λιγότερο για την ουσία», πρόσθεσε.

Έκρινε ότι το ζήτημα των απεργιών, μπροστά σε άλλα «σημαντικότερα θέματα», ήταν δευτερεύον κατά τη διαπραγμάτευση, όπου «δόθηκε μάχη», διευκρινίζοντας ότι «δεν ήταν επιλογή μας, όπως και άλλα».

Για τους πλειστηριασμούς τόνισε: «Ένας επόμενος (σ.σ.: πρωθυπουργός) μπορεί να ξηλώσει  όλες τις θετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει εμείς και αυτό είναι ένα ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ο λαός το 2019», και επανέλανε ότι «Ο Αλ. Τσίπρας θα ολοκληρώσει την τετραετία».

Για Σκοπιανο: Όνειρα θερινής νυκτός για τη ΝΔ

Σχετικά με το Σκοπιανό και τη θέση του Π. Καμμένου χαρακτήρισε «όνειρα θερινής νυκτός» τα σενάρια περί πτώσης της κυβέρνησης: «Είναι όνειρα θερινής νυκτός αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα. Να μας πει τι έγινε στο Βουκουρέστι η κυρία Μπακογιάννη. Η χώρα μας έχει γεωστρατηγική θέση, κρίσιμη. Δεν μπορεί να γυρίσει τα νώτα της προς τον βορρά. Θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαδικασία. Ο όρος «Μακεδονία» υπάρχει στην ενδιάμεση συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι όποιος θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρχει το παράγωγο «Μακεδονία» ταυτίζεται με την ακροδεξιά. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι και όταν θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, το ΥΠΕΞ  θα ενημερώσει αρμοδίως. Η κυβέρνηση και εδώ θα προχωρήσει ενιαία και είμαστε αισιόδοξοι».