current views are: 8

12 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:57

Κ. Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Δε θα πάω σε συμβούλιο αρχηγών χωρίς ενιαία κυβερνητική θέση

 «Μυστική διπλωματία διχαστικός λόγος κ εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί»

Δημοσίευση 13:57’

 «Μυστική διπλωματία διχαστικός λόγος κ εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί»

«Το Βουκουρέστι πρέπει να αποτελεί τον ελάχιστο πήχη» ανέφερε μιλώντας σε πολιτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «η λύση πρέπει να είναι συνολική. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προορισμό, χρήση έναντι όλων και όχι σε αλυτρωτισμό.»

Όπως επισήμανε, «μυστική διπλωματία διχαστικός λόγος και εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί» και συμπλήρωσε πως «είναι απαράδεκτο το να χαρακτηρίζεται κάποιος χρυσαυγίτης επειδή έχει ευαισθησία σε αυτό. Ανεύθυνο και επικίνδυνο». Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι «δε θα πάω σε συμβούλιο πολιτικών αν δεν υπάρχει ενιαία και ξεκάθαρη  η στάση της κυβέρνησης» απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο ο οποίος δήλωσε ότι αν το κόμμα του διαφωνήσει με την πρόταση για την ονομασία της γειτονικής χώρας, θα ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε δε, ότι «εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια , όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν γίνεται. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει όπου θέλει .»

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα για την εξέλιξη των συζητήσεων για την ονομασία των Σκοπίων και εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργείου Εξωτερικών κάνοντας λόγο για μυστική διπλωματία, λέγοντας:«Μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση  ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να τοξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».


σχετικα αρθρα