Λύση στο μυστήριο γύρω από το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε χθες, Πέμπτη, με τον Νίκο Κοτζιά έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της διπλωματίας της γειτονικής χώρας προανήγγειλε το πύκνωμα των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, θέτοντας ως ορίζοντας λύσης τον προσεχή Ιούνιο.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, στη συνέντευξή του δήλωσε πως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα συμφώνησαν να προχωρήσει η σύσταση ομάδων υπό τους δύο υπουργούς Εξωτερικών που θα αναζητήσουν λύσεις στο θέμα της ονομασίας. Ο ίδιος σημείωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει πρόθεση και από τις δυο πλευρές να προχωρήσουμε», ενώ τόνισε πως η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου.

Βέβαια, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και σε επίπεδο ΟΗΕ, καθώς στις 17 Ιανουαρίου, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του διαμεσολαβητή του Οργανισμού, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφκι, στη Νέα Υόρκη.

«Έχουμε τεράστια ευθύνη», είπε ο Ντιμιτρόφ στο Reuters, προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ γνωρίζει τις ανησυχίες της Αθήνας. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της χώρας μας και της περιφέρειας στη βόρεια Ελλάδα», ανέφερε και σημείωσε ότι στόχος των Σκοπίων είναι να οριστεί ημερομηνία για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο.

«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος», τόνισε αναφερόμενος σε μια λύση με το όνομα, που θα ξεμπλόκαρε τόσο την οδό ένταξης στην ΕΕ όσο και την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Για τη χθεσινή συζήτηση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν τόσο Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όσο και τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα προχωρήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία. «Η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί  συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών  και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος. Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών».