Την αποκάλυψη ότι το νέο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί το 2020 έκανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο νέο σύστημα εισαγωγής, έκανε σαφές ότι θα αυτό θα δίνει περισσότερο βάρος στον βαθμό του απολυτηρίου. Ωστόσο παρότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στην Α΄ Λυκείου (το 2020 θα είναι τελοιόφοιτοι) ο κ. Γαβρόγλου δεν έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες για τη δομή του συστήματος, η οποία άλλωστε συνεχίζει να μελετάται.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε αλλαγές για το όριο μετεγγραφών: «Τα 40.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια ως ετήσιο εισόδημα θα είναι το ανώτατο όριο ώστε τα παιδιά αυτής, εάν σπουδάζουν εκτός πατρικής «έδρας», να μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στην ίδια πόλη» τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δύο παιδιά μιας οικογένειας με αυτό το εισοδηματικό προφίλ θα μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη εάν υπάρχει εκεί σχολή με το αντικείμενό τους.

Από την άλλη ο υπουργός δεν απέκλεισε εάν υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, κάποιο παιδί να μετεγγραφεί σε σχολή της κατοικίας του.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι θα ισχύει σε περίπτωση που ο ένας αδελφός σπουδάζει σε πόλη όπου δεν υπάρχει σχολή με το αντικείμενο του δεύτερου, ώστε τα δύο αδέλφια να σπουδάσουν στην ίδια πόλη.

Η ρύθμιση, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, θα ψηφιστεί ως τροπολογία  στο νομοσχέδιο, για την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στις 20 με 22 Ιανουαρίου,  και θα εφαρμοστεί από το επόμενο εαρινό εξάμηνο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι οι φετινοί υποψήφιοι για την απόκτηση του απολυτηρίου τους, θα εξεταστούν ενδοσχολικά σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα - Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση που υπεγράφη το Μάρτιο του 2017, η οποία απαγορεύει τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι δεν απαγορεύεται καμία εκδρομή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση με επίκεντρο πολιτιστικά και εκπαιδευτικά στοιχεία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου μίλησε και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όπως είπε πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που αποσκοπεί να επιχειρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσες συνέργειες τμημάτων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια».
Τέλος, σχολιάζοντας τη  στάση της Εκκλησίας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως είναι πλέον ξεκάθαροι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους - Εκκλησίας.