ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κ. Ζουράρι στη Θ. Μεγαλοοικονόμου - Ρελάνς Μαξίμου με αύξηση της δύναμης

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2018, 06:19 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2018, 17:54
Από τον Κ. Ζουράρι στη Θ. Μεγαλοοικονόμου - Ρελάνς Μαξίμου με αύξηση της δύναμης
Facebook Twitter Whatsapp

Γιατί ο Π. Καμμένος δεν μίλησε στη Βουλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τον «αέρα» των 154 βουλευτών και με τα προαπαιτούμενα ψηφισμένα (απομένουν 25 υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν) το Μαξίμου οδεύει προς την ολοκλήρωση της  γ΄ αξιολόγησης, επιχειρώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών για τις επόμενες διαπραγματεύσεις που έρχονται.

Αν και στην αρχή της χθεσινής ημέρας τα «φώτα» ήταν στραμμένα στον Κώστα Ζουράρι την «παράσταση τελικά έκλεψε»  η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Η ανεξάρτητη  βουλευτής έκανε τελικά το επόμενο βήμα και προσχώρησε ως συνεργαζόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι το «φλερτ» που είχε ξεκινήσει από τον προϋπολογισμό θα καταλήξει σε «γάμο».

«Όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε  σε αντίστοιχες ψηφοφορίες νομοσχεδίων για αξιολογήσεις επί προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας καρφώνοντας» τη ΝΔ. Αυτό που  επισημαίνουν είναι πως  για άλλη μια φορά η καταστροφολογία στην οποία είχε επενδύσει η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν της βγαίνει».

Η κυβέρνηση πέρασε ανέφελα και τον σκόπελο των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους και τις περικοπές που θα υποστούν. Τόσο το «μασάζ» των τελευταίων ημερών όσο και η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν καταλυτικά, προκειμένου και οι τελευταίοι διαφωνούντες βουλευτές  να κάμψουν τις αντιστάσεις τους περιμένοντας  τα αντισταθμιστικά μέτρα μέσα στο 2018 για όσους δουν τα επιδόματά τους να περικόπτονται.

Ο Κώστας Ζουράρις βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας δίπλα στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Παύλο Πολάκη. Σε συζήτηση που είχε με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ φέρεται να του τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει και ότι πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της συμπληρώνοντας πως με την παραίτησή του διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα. Στα παραλειπόμενα της χθεσινής συνεδρίασης το γεγονός πως δεν αντάλλαξε ούτε μια ματιά με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Καμμένο.

Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου από χθες επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους σχετικά με τον Κώστα Ζουράρι τονίζοντας πως πρόκειται για έναν συνεργαζόμενο βουλευτή, ο οποίος εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα αποχώρησής του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Σύμφωνα πληροφορίες ωστόσο, στον κ. Ζουράρι είχαν γίνει και στο παρελθόν συστάσεις να μην καταφέρεται εναντίον του Ολυμπιακού. «Το δις εξαμαρτείν…» τόνιζε χαρακτηριστικά βουλευτής των ΑΝΕΛ στο newpost.gr.

Στα παραλειπόμενα της χθεσινής συνεδρίασης αξίζει να σημειωθεί η απουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ από το βήμα της Βουλής. Από τα περιβάλλον του επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός  ότι ο υπουργός Άμυνας δεν μίλησε σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως δεν σημαίνει κάτι, καθώς έχει ξανασυμβεί να μην τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς από τους ΑΝΕΛ δεν δεχόταν πως η χθεσινή «σιγή ασυρμάτου» από τον Πάνο Καμμένο ήταν κάποιο μήνυμα σχετικά με το Σκοπιανό, αλλά και με τον κ. Ζουράρι, τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Άμυνας δέχθηκε πολλά πυρά από την αντιπολίτευση. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί και από την ανάποδη πως η επιλογή αυτή του Πάνου Καμμένου απέτρεψε και πιθανές ενδοκυβερνητικές  εντάσεις, ειδικά για το Σκοπιανό, όπου η διάσταση απόψεων Μαξίμου – ΑΝΕΛ εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Οι σημερινές συνεννοήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας αναμένεται να καθορίσουν και την τύχη του κ.Ζουράρι που για πολλά κυβερνητικά στελέχη αποτελεί από την Κυριακή παρελθόν από το υπουργικό συμβούλιο.