current views are: 11

16 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:40

Ο Κ. Μητσοτάκης, το «μακεδονικό» και η «πατριωτική δεξιά»

Σύσκεψη χθες με τους βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Δημοσίευση 12:40’

Σύσκεψη χθες με τους βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέβασε, και χθες από τη Βουλή, ψηλά τον πήχη εις ότι αφορά την αναζήτηση λύσης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Υπογραμμίζοντας πως «αποσπασματική λύση που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ολότητά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε ουσιαστικά το τρίπτυχο που ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση για την αποδοχή μίας λύσης: κοινή πρόταση από τους κυβερνητικούς εταίρους, σύνθετη ονομασία erga omnes και διμερή συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων που θα αντιμετωπίζει αλυτρωτικές ενέργειες από τη σκοπιανή πλευρά.

Οι «αλυτρωτικές βλέψεις» της γείτονος αναδεικνύονται, πλέον, σε κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση μίας λύσης, σε μία στιγμή που μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας μοιάζει να εγκαταλείπει την αρχική αισιοδοξία του Υπουργείου Εξωτερικών και να πιέζει για πιο σκληρή γραμμή απέναντι στα Σκόπια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, άλλωστε, να διαχειριστεί και τις πιέσεις της βάσης του κόμματος. Προς τούτο είναι ορατή η πατριωτική στροφή και η στόχευση συσπείρωσης του δεξιότερου ακροατηρίου από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., που έχει προφανώς κάθε λόγο να επιθυμεί να προσεγγίσει το «πατριωτικό ακροατήριο» της Ν.Δ., το οποίο και εποφθαλμιούν πολλοί. Δεν πρέπει να λησμονείται, άλλωστε, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ξεκινήσει το νέο κύκλο περιοδειών του από δύο περιοχές της Μακεδονίας και, μέσω της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, να ακυρώσει τα όποια σενάρια περί «Λέγκας του Βορρά».

Σημείο ισορροπίας αναζητείται και στο ζήτημα των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται στη συμπρωτεύουσα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ναι μεν δεν ενθαρρύνει αλλά και δεν απαγορεύει τη συμμετοχή στελεχών της Ν.Δ. σε αυτά, καθώς είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αφήσει «ορφανό» το ευαίσθητο στο «σκοπιανό» ακροατήριο της Βορείου Ελλάδας. Χθες, για το θέμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον κ. Μητσοτάκη, των βουλευτών της Ν.Δ. που εκλέγονται στο βορρά. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. να κατανοεί τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, νέα σύσκεψη για το ζήτημα προγραμματίζεται για την προσεχή Πέμπτη.


σχετικα αρθρα