ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2018, 16:38 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2018, 20:19
ΝΔ: Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τρεις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λύση 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την «πολυφωνία» που επικρατεί σχετικά με το Σκοπιανό, εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να καταδείξουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Από την Πειραιώς, διερωτούνται εάν «συνεχίζουν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν την αναγνώριση των Σκοπίων ως “Μακεδονία”», σημειώνοντας πως το εν λόγω ερώτημα δεν είναι ρητορικό: «Ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σήμερα υπουργοί έχουν δημοσίως υποστηρίξει επί λέξει ότι δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Δηλαδή να ονομαστεί Μακεδονία σκέτο» αναφέρουν ενδεικτικά από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως καταγγέλλουν από την Πειραιώς, τη θέση για αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία», υπέγραψαν το 2008 «περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή γραπτή τους δήλωσή, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Και ανάμεσά τους ήταν και πρόσωπα που διατελούν ή διετέλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν υπουργοί όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Γαβρόγλου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας».

Μάλιστα παραθέτουν αποσπάσματα ιστοσελίδων του ΣΥΡΙΖΑ από εκείνη την περίοδο.

Και όπως συνεχίζουν από τη Νέα Δημοκρατία, παρότι «και σήμερα η υποτιθέμενη γραμμή της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι, κανείς εκ των προαναφερθέντων υπουργών δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρήσει την άποψη που εξέφρασε τότε με την δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επί της ουσίας εκχωρούσε στα Σκόπια την δυνατότητα να αυτοπροσδιορισθούν ως “Μακεδονία” άνευ οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της ΝΔ παραθέτουν πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος είχε τονίσει: «Υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που οφείλουμε να σεβόμαστε».

Ταυτόχρονα από τη Νέα Δημοκρατία παραθέτουν και παλαιότερες δηλώσεις και συνεντεύξεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος κάνοντας λόγο για πλήρη σύγχυση για το πώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. «Σε συνέντευξή του προ έτους, σε εφημερίδα της Μπρατισλάβα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης αποκάλεσε συνειδητά την ΠΓΔΜ  ως “Μακεδονία”, ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου έκανε την εξής δήλωση σε site της γειτονικής χώρας: “Σας αποκαλώ Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος”».

Όπως σημειώνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλες αυτές οι δηλώσεις είναι ο λόγος που η ΝΔ «καθημερινά και επιτακτικά ζητεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ομονοήσουν επιτέλους σε μια κοινή και ξεκάθαρη θέση και να ενημερώσουν τη Βουλή».

Στη συνέχεια από την Πειραιώς υπενθυμίζουν τις προτεραιότητες της ΝΔ για την εξεύρεση λύσης:

  • Πρώτον, το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού Κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.
  • Δεύτερο η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.
  • Και τρίτον να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία.  Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη ΝΔ.  Γι αυτό άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας.