ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας νοιάζεται να αποφύγει μόνο τον τοξικό όρο «Μνημόνιο»

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2018, 19:58 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2018, 21:37
Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας νοιάζεται να αποφύγει μόνο τον τοξικό όρο «Μνημόνιο»
Facebook Twitter Whatsapp

Στρέφοντας τα πυρά του προς το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως «στην πραγματικότητα πρόκειται για 4ο Μνημόνιο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο «Μνημόνιο» και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Στρέφοντας τα πυρά του προς το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως «στην πραγματικότητα πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση και πρόσθεσε πως «έχει μικρή σημασία αν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο».

«Η ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο 2018 είναι αναγκαία, αλλά μη ικανή συνθήκη ούτε για την έξοδο από την κρίση ούτε βέβαια για την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης που προχώρησε για άλλη μία φορά στην αποδόμηση των περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνησή τους σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως «έχουν συμφωνηθεί μέτρα αξίας 2% του Α.Ε.Π. για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής»

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως χρειάζεται «μια οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα, που «θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε». «Διότι δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στις παλιές, κακές συνήθειες του παρελθόντος. Και δεν θα γυρίσουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις πόσο μάλλον ιδεοληψίες. Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους προς όφελος των πολιτών.  Θέλουμε να δίνουμε στους πολίτες ευκαιρίες να βελτιώσουν τη ζωή τους και να μην τους έχουμε εξαρτημένους από επιδόματα φτώχιας. Πιστεύουμε στη δύναμη της δημόσιας εκπαίδευσης ως του σημαντικότερου μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Και επέμεινε σε ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρεί η Ελλάδα τη δυναμική της. Για να ξεφύγουμε επιτέλους από την κατάρα του Σίσυφου. Η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να σπρώχνει συνέχεια τον βράχο μόνο για να τον βλέπει να κατρακυλά πάλι πίσω», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα: «Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να καλέσω και πάλι τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. Να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που η χώρα μας παρέχει και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια Κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις. Επενδύστε άφοβα και με εμπιστοσύνη στη χώρα μας», είπε.