current views are: 11

17 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση05:04

«Ζυγίζει» τις κινήσεις του ο πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό

Στην Πολιτική Γραμματεία σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Δημοσίευση 05:04’

Στην Πολιτική Γραμματεία σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Στην «πρίζα» παραμένουν οι υπουργοί και οι  βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσον αφορά τον ανασχηματισμό, καθώς ο πρωθυπουργός, έδειξε πως προτεραιότητα για τον ίδιο αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Η επιλογή, ωστόσο να μην τοποθετήσει ένα νέο πρόσωπο στη θέση του Κώστα Ζουράρι, αλλά να αναλάβει το πόστο του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου «μέχρι νεωτέρας» καταδεικνύει πως το «ανακάτεμα της τράπουλας» εξακολουθεί να υπάρχει στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τον «αέρα» που απέκτησε η πλειοψηφία στη Βουλή με την προσχώρηση στην  κοινοβουλευτική  ομάδα της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να σχεδιάζει ένα «restart» στην κυβέρνηση  πριν από τις συζητήσεις για τη δ΄ αξιολόγηση, το χρέος, αλλά  και τον τρόπο εξόδου από τα μνημόνια.

Οι επόμενες κινήσεις του θα είναι συνάρτηση μιας σειράς γεγονότων στην εσωτερική και εξωτερική «πολιτική σκακιέρα».

– Την Παρασκευή και το Σάββατο θα συγκληθεί για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η «γκρίνια» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να υπάρχει για μια σειρά από ζητήματα (πλειστηριασμοί, προσφυγικό, λειτουργία των οργάνων, μεταμνημονιακό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ) και ο πρωθυπουργός αναμένεται να «ζυγίσει» και τις εσωκομματικές ισορροπίες πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Μια πρώτη εικόνα από το κόμμα θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας στις 16.00 το απόγευμα, αφού συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

– Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι για πολλούς το κομβικό σημείο από το οποίο θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού. Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης  θα «λύσει και τα χέρια» του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τις αλλαγές που φέρεται να προγραμματίζει.

– Καταλυτική θα είναι και η παρουσία του από τις 23-26 Ιανουαρίου στο Νταβός. Το πιθανό ραντεβού του  με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Ελβετικό θέρετρο αναμένεται να δώσει στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να σχηματίσει μια καλύτερη εικόνα για το πώς οδεύουν οι διαπραγματεύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αναλόγως θα είναι σε θέση να χειριστεί και τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου και να κρατήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο στον επικείμενο  ανασχηματισμό.

Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που αποφασίσει να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές στις υπουργικές καρέκλες, είναι ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης, η αποφυγή επικοινωνιακών λαθών, οι αλλαγές σε χαρτοφυλάκια που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά και η είσοδος νέων προσώπων στην κυβέρνηση.

Για πολλούς η 25η Ιανουαρίου θεωρείται μια κομβική ημερομηνία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει 3 χρόνια από την πρώτη εκλογή του στην εξουσία και από εκεί μετά ανοίγει ένα νέος κύκλος για τον κυβερνητικό συνασπισμό.


σχετικα αρθρα